En fantastisk lydkulisse

VM-slutrunden i fodbold afvikledes i Rusland i 2018 på stadioner med plads til op til 81.000 tilskuere. Det svarer til indbyggertallet i Herning kommune.

Når så mange mennesker samles ét sted for i fællesskab at heppe på deres landshold, skabes der en fantastisk lydkulisse. Foruden lyden fra de mange tilskueres stemmer, trommer og horn er der også meddelelser og andre former for beskeder i de store stadionhøjttalere.

Nede på banen er lydniveauet også intenst. Både spillere og træner råber til hinanden i kampens hede. Dommerens fløjte er dog den, der udsender den højeste lyd. Når dommeren blæser i fløjten, udsendes der en lyd på op til 130 dB, hvilket svarer til lyden fra en startende jetmotor.

Hvad betyder dB egentlig?

Energiformen lydtryk (som vi kalder for lydstyrke) måles i decibel (dB). Det drejer sig ikke om en lineær enhed, da lydstyrke spænder over et stort dynamisk område. En meget vigtig tommelfingerregel: Hvis lydniveauet øges med 10 dB, føles det, som om lyden bliver dobbelt så høj. 110 dB lyder altså dobbelt så højt som 100 dB.

Vil du vide mere om lydstyrke og decibel? Så læs med her.
En grafisk illustration af fodbold