Læs om

Indikationer på dine ører er tilstoppede

  • En fornemmelse af, at øret er lukket
  • Hørenedsættelse
  • Kløe

Hvis du nogensinde har prøvet at have en ophobning af ørevoks, ved du, hvor ubehageligt det kan være. På lægesprog kaldes tilstanden for cerumen impaction. Der findes mange forskellige råd til, hvordan man bedst fjerner ørevoks for at afhjælpe problemet. Men hvordan renser man egentlig ørerne korrekt? Kan du bruge en vatpind til at fjerne ørevoksen? Kan vatpinde beskadige øregangen? Er ørelysning farligt? Læs videre for at få den viden om rensning af ørerne, du har brug for.

Hvorfor har vi ørevoks?

Inden vi dykker længere ned i emnet om sikker fjernelse af for meget ørevoks, er det vigtigt at forstå, hvad ørevoks er. Ørevoks, også kaldet cerumen, er mere nyttigt end du måske umiddelbart tror. Det er naturligt og et sundhedstegn, at din krop producerer det. Ørevoksen varetager flere forskellige vigtige funktioner. Denne klistrede, voksagtige masse får alt for lidt ros for alt det gode, den faktisk gør.

For eksempel lukker den bittesmå smudspartikler, døde hudceller og støv inde og filtrerer det ud og væk fra trommehinden og det indre øre. Denne beskyttende funktion kaldes for en selvrensningsmekanisme. Ørevoks smører også øregangen og forhindrer udtørring.

Gode råd til ørerens

Det er ikke usædvanligt at opleve at have for meget ørevoks. Hvis du oplever, at din øregang er helt lukket til, bør du dog ikke forsøge at fjerne ørevoksen selv men i stedet opsøge hjælp.  Hvis ørerne kun er delvist lukket til, kan du prøve følgende metode:

Skyl din ørekanal med lunkent vand eller en saltvandsopløsning. Du kan bruge et øreskyllesæt fra apoteket til dette formål. Du bør dog kun skylle dine ører, hvis dine trommehinder er intakte og ikke hvis du oplever ørepine eller flåd fra øret. Det lunkne vand vil blødgøre ørevoksen, så den kan skylles ud. En anden metode kan være, at når du er i bad, at skylle øret forsigtigt med en blød vandstråle. Det er vigtigt at vandet hverken er for koldt eller for varmt, da det kan give ubehag og svimmelhed.

Hvis du har en snæver øregang eller meget store mængder ørevoks, bør du opsøge en specialist. En specialist kan fjerne propper af ørevoks på sikker vis, så din hørelse ikke påvirkes. Ignorer ikke tegnene på tilstopning, kan det på længere sigt medføre et oplevelse af hørenedsættelse.

Hvad bør jeg ikke gøre, når jeg renser mit øre?

I forbindelse med rensning af ørerne findes der en del misforståelser. Ikke alle metoder er sikre eller gode løsninger, når det gælder fastsiddende ørevoks.

Vatpinde

Selvom mange mennesker bruger vatpinde til at rense ørerne, er de ikke sikre at bruge. Det er aldrig en god idé at stikke genstande ind i dine ører der er mindre end din albue.

Undgå i det hele taget,  at bruge vatpinde, da du kan risikere, at skubbe ørevoksproppen endnu længere ind. Du risikerer ikke kun tilstoppede øregange, men du risikerer også at beskadige trommehinden.

Sammenfatning

Hvad kan du gøre for at rense dine ører sikkert og effektivt:
  1. Dryp jævnligt med Vaxol
  2. Hvis din øregang er tilstoppet, så henvend dig til en spacialist som kan fjerne ørevoksen for dig
  3. Ydre øre renses med en fugtig klud
  4. Brug aldrig vatpinde i dit øre