Oversigt

1. Beskyt dig mod for meget støj

Nedsat hørelse på grund af støj er en af de hyppigste årsager til høretab. Derfor skal man være forsigtig, når man udsætter sig selv for støj. Den findes overalt: I trafikken, på arbejdspladsen og endda i fritiden.

Gør følgende ting for at beskytte din hørelse:
  • Brug høreværn eller ørepropper på støjende arbejdspladser som for eksempel i fabrikker eller på byggepladser
  • Undgå at opholde dig i lukkede og støjende omgivelser i længere tid
  • Hold afstand til højttalere ved koncerter og fester
  • Undgå høj musik i længere tid uden afbrydelser.
  • Undgå en lydstyrke på mere end 80 decibel i dine højtalere
  • Du bør ikke lytte til musik i mere end otte timer i træk

2. Undgå at bruge høretelefoner i længere perioder

Brug af høretelefoner i flere timer om dagen kan beskadige hørelsen permanent, men det kan også give tinnitus, forårsage hovedpine og irritation.

Det skyldes, at høretelefonerne generer lydsvingninger af høj intensitet i øret, hvorved hørecellerne, som står for opfattelsen af lyd, overbelastes. Overbelastningen kan medføre skader, som igen kan mindske høreevnen.

Uhensigtsmæssig brug af høretelefoner tilskrives allerede 5 procent af alle tilfælde af nedsat hørelse. Tag udgangspunkt i følgende forholdsregler, hvis du vil forebygge problemer ved brug af høretelefoner:
  • Benyt fortrinsvist høretelefoner, der sidder hen over øret, såkaldte over-ear-høretelefoner. Konstruktionen fordeler lyden bedre, mindsker nærheden til øret og dermed også lydstyrken af den lyd, der når frem til det indre af øret
  • Undgå at bruge hovedtelefoner i mere end en time ad gangen, og hold en pause hver time
  • Overskrid ikke en lydstyrke på 60 decibel

3. Rens ørerne korrekt

Selvom rensning af ørerne med vatpinde har ry for at være en god vane, kan brugen af vatpinde medføre problemer med hørelsen.

Den ørevoks, der produceres af kirtler i øret, sørger for at beskytte øregangen og forhindrer, at vand, snavs og fremmedlegemer trænger ind i øret. Derfor må det ikke fjernes fra øregangen.

Desuden kan vatpinde forårsage skader, når de føres ind i øret, som kan medføre infektioner, der igen kan medføre en perforation af trommehinden og høretab.

Den bedste form for ørehygiejne er således udelukkende at rense det ydre øre. Før aldrig genstande ind i øregangen – vores krop kan selv udskille den overskydende voks, der måtte være i den.

Hvis det alligevel er nødvendigt med en rensning, så gå til en øre-, næse-, halslæge for at få foretaget en rensning eller få fjernet overskydende voks i det indre øre.

4. Få testet din hørelse regelmæssigt

Høretab opfattes for det meste ikke i starten, fordi det udvikler sig langsomt og ubemærket over tid. Derfor opsøger den berørte ofte læge eller audiologist sent i processen.

Hvis det opdages i starten, kan nedsat hørelse dog i mange tilfælde behandles, og patientens livskvalitet og generelle helbredstilstand kan dermed forbedres betydeligt. Det er derfor meget vigtigt at få testet sin hørelse regelmæssigt, så et eventuelt høretab kan opdages i tide.
 
Ovenstående understreger, hvor vigtigt det er at beskytte hørelsen. Følg rådene her i artiklen, og få en sund hørelse i mange år.

Vil du gerne vide, hvordan det står til med din hørelse? Så tag vores online høretest, eller bestil tid til en gratis og uforpligtende høretest i et AudioNova Hørecenter nær dig.