Oversigt

Typer af høretab

De fleste mennesker går i årevis uden at gøre noget ved deres høreproblemer. De venter med at gå til en ørelæge eller at få høreapparater. Årsagen til, at det ikke synes at være presserende er, at høretab normalt bliver værre over mange år. De første tegn bemærkes typisk næsten ikke.

Hvis du har mistanke om, at du oplever høretab, så bør du få tjekket din hørelse.
Det er et vigtigt skridt, fordi du derved får fastslået graden dit af høretabet. Hvis du har kæmpet med høretab i længere tid, er det meget muligt, at du har brug for høreapparater til at forbedre din høreevne.

Selvom der er mange forskellige typer høretab, findes der som oftest en løsning på det. Her er de mest almindelige former for høretab:
Konduktivt høretab
Konduktivt høretab gør det svært for lyde at nå frem til dit indre øre. Ved denne tilstand kan lyde ikke trænge igennem det ydre øre og mellemøret. Du har måske svært ved at høre svage lyde og samtidig lyder højere lyde måske dæmpet. Konduktivt høretab kan have forskellige årsager, såsom væske i mellemøret, ørebetændelse, mellemørebetændelse, en dysfunktion af det eustakiske rør eller en sprængt trommehinde.
Sensorineuralt høretab
Sensorineuralt høretab forårsages af beskadigelse af det indre øre. Du har måske svært ved at høre svage lyde, men højere lyde er heller ikke tydelige. Hovedårsagerne til denne tilstand er bestemte sygdomme eller medikamenter, som er skadelige for din hørelse, for eksempel alder, hovedtraume, osv. Hvis du har et alvorligt høretab, anbefaler din læge måske et cochlear-implantat.
Blandet høretab
Blandet høretab er et problem, som skyldes beskadigelse i dit ydre øre eller mellemøre og indre øre. De årsager, som forbindes med konduktivt eller sensorineuralt høretab, kan føre til et blandet høretab.

Aktiviteter til at forbedre hørelsen

Da høretab påvirker alle aspekter af dit liv, er det vigtigt at få testet din hørelse. Afhængigt af dine omstændigheder, får du måske anbefalet høreapparater, så du hører lyde tydeligere. På den måde kan du komme til at høre godt igen og få den nødvendige behandling.

Udover at få foretaget en høretest, er der flere aktiviteter, du kan foretage dig for at forbedre din hørelse.

Løse gåder

Din hjerne er en utrolig del af din krop, som spiller en betydelig rolle i bearbejdningen af de lyde, dine ører modtager. Ligesom muskler, der har brug for regelmæssig træning til at blive ved med at være stærke, så har hjernen brug for det samme.

At løse gåder er en sjov måde at holde hjernen i topform og forhindre den i at degenerere. Nogle eksempler på forskellige gåder er kryds og tværs, at finde skjulte ord og sudoku. Nøglen er at gøre dette jævnligt, mindst én gang om ugen, men helst hver dag.

Spille kort

At spille kort eller brætspil med venner og familie er også en underholdende måde at holde sig skarp på og at opretholde forbindelsen til dine kære. At omgås andre mennesker er med til at forhindre dig i at blive isoleret. Mange mennesker bliver ængstelige og deprimerede og derfor mindre tilbøjelige til at deltage i sociale interaktioner, når deres hørelse bliver dårligere og dårligere.

Yoga for hørelsen

Der er mange fordele ved yoga, både for kroppen, sindet og sjælen. Vidste du, at bestemte yogaøvelser også kan understøtte din hørelse? Måden yoga kan forbedre din hørelse på er ved at øge blodcirkulationen i din hjerne og dine ører. En forbedret blodcirkulation forbedrer dine nervers funktion og hjælper med at afgifte dine celler.

De bedste yogaøvelser til forbedring af blodcirkulationen er Træet, Kobraen, Trekanten og Kamelen. Undersøgelser har vist, at yoga endda kan mindske symptomerne ved tinnitus - en ringen for ørerne eller lyd i ørerne. Start med at dyrke yoga jævnligt, og du vil opleve, at din grad af ængstelse og stress også aftager.

Daglig motion

At bevæge sig dagligt er ikke kun væsentligt for ørets helbred, men også for at opnå et optimalt helbred af krop og sjæl. At blive ved med at være aktiv øger dit velbefindende på mange forskellige måder. Du behøver ikke at løbe et halvmaraton hver dag for at kunne høste de helbredsmæssige fordele ved motion. Vælg en fysisk aktivitet, du kan lide, såsom at gå, jogge, svømme, hoppe, yoga eller måske havearbejde. Hver af disse aktiviteter hjælper dig med at få gang i hjertet og forbedrer din blodcirkulation. Gør det, du kan lide - nøglen er at blive ved med at gøre det og at gøre fysisk aktivitet til en del af din daglige rutine.

Motion gør underværker for blodcirkulationen og dit indre øre. Den "lyttende del" af det indre øre, som kaldes cochlea, har stor gavn af den øgede blodcirkulation. Cochlea er en vigtig del af din hørelse, da den laver lydbølger om til nerveimpulser.

Hvis du ikke kan lide at motionere, behøver du ikke at være bekymret. Selv mindre motion (to gange om ugen) kan have en positiv effekt på høretab. Sørg for ikke at motionere med høretelefoner og undgå høj musik under alle omstændigheder. Man ved, at høje lyde beskadiger hårcellerne, og dem du mister, kan ikke erstattes.

Den bedste måde at finde ud af, om musikken er for høj, er hvis folk kan høre den musik, der spilles i dine høretelefoner.

Meditation

Meditation er en gammel disciplin, hvis mange gavnlige virkninger på helbredet understøttes af flere studier. Mange mennesker er overraskede over at høre, at den endda hjælper med at forbedre hørelsen. Når du sidder i stilhed og vender din opmærksomhed indad, hjælper du din krop med at regulere blodtrykket, blodcirkulationen og at normalisere andre fysiske processer. Meditation er godt til at reducere stress og mindsker derved dens potentielle negative effekt på alle kropsfunktioner.

Denne enkle, men alligevel kraftfulde disciplin, fremmer dyb afslapning og øger blodtilstrømningen til din hjerne. Når du stiller skarpt på lydene omkring dig eller andre omgivende lyde, såsom fuglesang, bruger du din hørelse, uden at lægge mærke til det. Ved at bruge lyde til at meditere vil du være meget mere vænnet til dem i løbet af dagen. Over tid vil din underbevidsthed hjælpe dig med at bemærke bestemte svage lyde, som du måske ikke hørte før. Selv om det en mental forbedring af hørelsen, er dens effekt alligevel kraftfuld.

At meditere i en park gør det muligt for dig at dykke ned i et hav af forskellige lyde. Ved at udføre åndedrætsøvelser som en del af din meditation ilter du dit blod og øger din blodcirkulation. Skift mellem at rette din opmærksomhed indad mod kroppen og derefter udad mod alle lyde omkring dig.

Lydlokalisering

De fleste mennesker ved det ikke, men dine ører er ikke det eneste, der spiller en rolle i at høre lyde. Din hjerne bærer også et stort ansvar for behandlingen af lyde. Du kan optimere din hjernes evne til at udføre sin opgave ved at træne den til at fokusere på lyd. Lydlokalisering er en effektiv måde til at forbedre hjernens evne til at lokalisere og fortolke lyd. Der er forskellige variationer af denne type lytteøvelse.
 
  1. Tænd for musikken i rummet, og gå rundt mens du er meget opmærksom på de små forskelle i lyde, du hører, mens du går rundt. Gør dit bedste for at forstå sangteksten og identificere de forskellige instrumenter i sangen. Ændr på lydstyrken en gang imellem og skift stedet, hvor du foretager denne øvelse, ud med et andet.
  2. Tænd for en lydkilde (for eksempel en radio) i et område i rummet. Spil noget musik ved lav lydstyrke. Tænd for en anden lydkilde, og sæt den i et andet område i samme rum. Skru op for lydstyrken, indtil musikken fra de to forskellige lydkilder skaber støjende omgivelser.
  3. Bed en ven eller et familiemedlem om at læse sætninger fra en bog, mens de går rundt i rummet. Luk dine øjne, og gentag sætningerne højt, mens du lytter opmærksomt, og forsøg at finde ud af, hvor ordene kommer fra.

Du kan bruge nogle eller alle af aktiviteterne ovenfor til at forbedre din hørelse. Sørg for at lave dem jævnligt for at opnå resultater. Hvis du oplever et høretab, så sørg for at få lavet en høretest. En høretest er afgørende for at finde ud af, hvor alvorligt dit høretab er.
 
At få et høreapparat kan være din bedste mulighed for at forbedre dine problemer med hørelsen. Et høreapparat gør det muligt for dig at høre bedre, og hjælper også din hjerne med at genkende de lyde, som du ikke kan høre uden et høreapparat. Du bør altid søge professionel hjælp, når symptomerne bliver værre, fordi et ubehandlet høretab kan påvirke dit mentale og fysiske velbefindende negativt.