Oversigt

Sådan fungerer øretrykket

Det eustakiske rør er en lille gang, som forbinder dit mellemøre med din hals. Det spiller en væsentlig rolle i trykudligningen i dit mellemøre. Det gør dette ved at åbne, når du nyser, synker eller gaber. Denne mekanisme forhindrer lufttrykket og væske i at blive ophobet i din ørekanal, bag trommehinden.

Når det eustakiske rør tilstoppes, hører du eventuelt ikke så tydeligt, fordi lyde dæmpes. Det er heller ikke usædvanligt at føle en trykken, smerte og fornemmelse af, at ørerne er fyldt op. Allergier, bihulebetændelse, almindelig forkølelse eller influenza kan alle medføre, at åbningerne i dit eustakiske rør bliver delvist tilstoppede. En betændelse af vævet og slimafsondringer er væsentlige årsager til funktionsforstyrrelsen af det eustakiske rør.

Flyrejser og ændringer i højden kan også være årsagen til, at dit eustakiske rør ikke fungerer korrekt.

Hvordan kan du komme af med trykket i din ørekanal?

For at afhjælpe symptomerne og finde det bedste lægemiddel, skal du først finde frem til årsagen. Her er de almindelige årsager og vores råd til at afhjælpe dem.
Problemer med dine bihuler
Som nævnt ovenfor er bihulerne, ørerne, halsen og næsen tæt forbundet med hinanden. Hvis et område rammes af problemer, vil det ofte inddrage et andet. Når dine bihuler er stoppede, kan de skabe et tryk i mellemøret og en følelse af, at dine ører er fyldt op.

De mest almindelige årsager til bihulerelateret tilstopning er:
 • Allergier
 • Virale infektioner, såsom almindelig forkølelse og influenza
 • Bihulebetændelse
 • Tobaksrøg og lignende miljøirriterende stoffer

Der findes flere lægemidler, du kan bruge til afhjælpning af symptomerne på stoppede bihuler og trykket, som sættes i forbindelse med det:
 • Prøv en næsespray
 • Brug næseskyl eller en saltvandsopløsning til at skylle dine næsehuler
 • Brug en luftfugter til at holde luften fugtig. Tør luft kan irritere de allerede betændte næsegange
 • Brug aromaterapi. Eukalyptusolie kan hjælpe med at åbne luftvejene. Du kan bruge det i indåndingen af damp, hvor du kommer nogle få dråber i vandet, eller inhalerer det fra flasken
 • Drik et glas rent vand af god kvalitet hver anden time i løbet af dagen. Drik rigelige mængder urtete, grøntsagsjuice og suppe. Øgningen af væske vil hjælpe med at løsne slimen
Ophobning af væske
Væske kan ophobes i dine ører, når der er et problem med dræningen i dine ører. Denne funktionsforstyrrelse kan føre til, at væske lukkes inde bag trommehinden. Dette er nogle af symptomerne, du kan opleve, når du har væske, der er lukket inde:
 • Smælden, ringen for ørene
 • En fornemmelse af, at øret er fyldt
 • Tryk for ørerne
 • Høretab
 • Svimmelhed
 • Problemer med din balance

Der kan være flere årsager til dette:
 • En forkølelse eller andre infektioner, som medfører en tilstopning
 • Bihulebetændelse
 • Allergier
 • Trykskade/barotraume i øret

Det er vigtigt at finde ud af, hvad der forhindrer rørene i ørerne i at dræne korrekt. Hvis problemet ikke afhjælpes, kan den ophobede væske bag trommehinden føre til, at den sprænges.

Her er vores råd til fjernelse af væske fra din ørekanal:
 • Træk let i din øreflip, mens du tipper dit øre mod din skulder
 • Brug et varmt omslag. Læg det på i 30 sekunder, og fjern det derefter i et minut. Gentag dette, indtil du føler en lindring. Sørg for, at du ligger på siden
 • Prøv øredråber, som du kan få i håndkøb
Ophobning af ørevoks
En ophobning af ørevoks sker, når ørevoks skubbes langt ind i ørekanalen eller tilstopper ørekanalen i hele dens bredde. En tilstopning giver flere symptomer, såsom høretab, svimmelhed, ørepine, en følelse af, at øret er fyldt, tryk for ørerne og tinnitus (ringen for ørerne). Du tilstopper måske utilsigtet ørerne, når du bruger vatpinde til at rense dem. Hvis du bruger høreapparat eller ørepropper, har du også større risiko for, at der ophobes ørevoks.

Den sikreste måde at fjerne ørevoks fra dine ører er ved at skylle dem med lunkent vand eller en saltvandsopløsning i nogle få minutter. Du kan også bruge et øreskylningssæt til det, hvis du ønsker det. Når vandet først løsner ørevoksen, vil det dræne gennem det ydre øre.
Allergier
Allergier kan også forårsage en tilstopning af ørerne. Indtag af antihistaminer og lægemidler, der skaber passage i luftvejene, kan lindre allergirelateret tryk for ørerne og andre symptomer. Antihistaminer fås i forskellige former. Tabletter, kapsler og væsker er nogle af de mest populære former. Nogle mærker fås kun på recept. Rådfør dig med din læge for at finde det rigtige til dig.
Flyrejser
Når fly letter og lander kan den hurtige ændring i lufttrykket medføre en trykforskel mellem lufttrykket i mellemøret og omgivelserne. Denne ubalance forhindrer din trommehinde (tympaniske membran) i at vibrere, som den bør. Ørepine, en fornemmelse af, at øret er fyldt og tryk for ørerne, kan være tegn på en tilstand, som der ofte refereres til som ”flyører”.

Her er nogle råd til afhjælpning af tilstanden: 
 • Prøv at gabe, tygge tyggegummi og at synke, når flyet letter eller lander for at aktivere de muskler, der åbner det eustakiske rør
 • Prøv at udføre Valsalvas manøvre. Pust let ud gennem næsen, mens din mund er lukket og du kniber næseborene med fingrene, så de er lukkede. Gør det så ofte, som nødvendigt
 • Brug ørepropper med filter. De hjælper med langsomt at udligne trykket i dine ører
 • Hvis din næse er stoppet, så prøv at bruge en næsespray 30 minutter til en time før flyet letter eller lander
Mellemørebetændelse og betændelse i det ydre øre
Mellemørebetændelser (otitis media) giver flere forskellige symptomer, såsom høretab, svimmelhed og ørepine. Det skyldes ofte vira, som forårsager betændelse i luftvejene.

Betændelse i det ydre øre (otitis externa) kaldes ofte for svømmer-ører. Det skyldes oftest vand, som forbliver i dit øre, når det har været udsat for fugt. Vand, som er lukket inde efter svømning eller badning, danner en perfekt grobund for bakterier.

For det meste vil din ørebetændelse gå i sig selv. Øredråber og smertestillende medicin kan dog være gavnlige i forbindelse med lindring af smerter og andre symptomer. Hvis dine symptomer forværres på trods af hjemmebehandling, så er det en god idé at gå til din læge.

Som du kan se, kan tryk for ørerne sættes i forbindelse med forskellige tilstande. Det er vigtigt at komme til bunds i det og at finde årsagen til dit ubehag. Hjemmebehandling er oftest det eneste, du har brug for. Men, hvis dine symptomer står på i mere end to uger, og de forværres over tid, bør du søge lægehjælp. Bestil en tid hos din læge, hvis du får feber, der løber væske ud af dine ører, du har alvorlige smerter eller oplever et totalt høretab.

Spørgsmål eller bekymringer vedrørende dit høretab?