Oversigt

Hvid støj er en af de metoder, der er blevet brugt i lang tid for at hjælpe med at berolige grædende og nervøse babyer. Det er også med stor succes blevet brugt til at mindske de plagsomme symptomer ved tinnitus, det vil sig oplevelsen af en ringen for ørerne. Men hvad er hvid støj helt præcist, og hvordan kan det hjælpe dig med at slappe af?

Hvad er hvid støj?

Begrebet "hvid støj" refererer til lyde, som bruges til at maskere andre lyde, som forekommer naturligt i dine omgivelser. Det er for eksempel lyden fra en ventilator, som kører i baggrunden, et klimaanlæg eller lyden af en radio, som er indstillet til en ubrugt frekvens. Med en lydstyrke, som er ens på tværs af alle frekvenser, er den ret monoton, hvilket hjælper din hjerne med at ignorere højfrekvente, eller andre ubehagelige lyde.

For at forstå, hvad hvid støj er, er vi nødt til at kigge nærmere på, hvad lydbølger består af. Hvis du kunne skille en lydbølge ad, ville du finde to fundamentale elementer:
  • Frekvens, som angiver, hvor hurtigt bølgen vibrerer per sekund
  • Amplitude, som angiver bølgernes størrelse
Navnene på støjtyperne er baseret på en løs analogi til lysets farver. Mens hvid støj indeholder alle hørbare frekvenser, indeholder hvidt lys alle frekvenser i det synlige område.

Hvis du bor i byen, ved du præcis, hvor irriterende trafikstøj kan være, især når du prøver på at falde i søvn om natten. Har du nogensinde prøvet at tænde for en ventilator om natten bare for at lave din helt egen lydmaskine? Hvid støj kan hjælpe med at ophæve nogle af de uønskede lyde i dine omgivelser og hjælpe dig med at falde i søvn.

Hvis du lige nu spørger dig selv, om der er nogen beviser på nogen af disse fordele, så er svaret ja. Ifølge en undersøgelse, kan hvid støj særligt hjælpe med at få dit nyfødte barn til at falde i søvn. Der findes forskellige lydmaskiner til babyer, der kan hjælpe din baby med at falde i søvn.

Hvid, pink, brun, violet støj

Faktisk kan hvid støj inddeles i flere forskellige støjfarver, alt efter intensitet og frekvensområde. Nogle eksempler på dette er
  • Pink støj
  • Brun støj
  • Blå støj
  • Violet støj m.m.
Pink
Pink støj er det samme som hvid støj, men med reducerede høje frekvenser. Den er højere i den lavfrekvente ende af spektret og svagere i den højfrekvente ende. At lytte til den mens du sover kan forbedre, hvordan du husker den efterfølgende dag.
Brun
Brun støj er endnu kraftigere og dybere i den lavfrekvente ende af spektret uden de højfrekvente lyde i pink og hvid støj. Den kan hjælpe dig med at slappe af, fokusere og forbedre din søvn.
Blå
Blå støj anses nogle gange for at være højfrekvent hvid støj. Den er en støjfarve med en spektraltæthed, som er proportional til dens frekvens. Blå støj tiltager i lydstyrke med øget frekvens, men ved en lavere hastighed end violet støj.
Violet
Violet støj er en type af lyd, som tiltager i lydstyrke ved højere frekvenser. Den kaldes også for lilla støj. Den er især nyttig i forbindelse med blokeringen af nogle af de højfrekvente lyde, som forbindes med tinnitus.

Kan jeg slappe af med hvid støj?

Stilhed i byen er en saga blot. Nogle lyde er særligt irriterende. Uanset om det er støjen fra en byggeplads eller lyden af musik fra naboens lejlighed, forstyrrer det alt sammen. Din hørelse skal bearbejde så megen information, at det er svært at få din krop til at slappe af.

Maskiner med hvid støj

Hvad så, hvis du ikke kan falde søvn, eller kæmper med at fokusere på arbejdet eller lektielæsningen? At købe en hvid støj-maskine online kan være den bedste løsning på dit problem. Hvid støj-maskiner frembringer behagelige lyde og kan hjælpe med at forbedre din søvnkvalitet. Udover bedre søvn, oplever du måske, at de reducerer stress, øger dit fokus, lindrer din hovedpine og migræne og maskerer tinnitus (ringen for ørerne). På grund af dens beroligende egenskaber anvendes hvid støj også i forbindelse med hypnose.

Hvordan virker det?

Der findes flere forklaringer på, hvorfor hvid støj virker. En teori er, at jo mere støjfyldt omgivelserne er, jo mindre følsom bliver ørerne. For eksempel forstyrrer en vandhane, der drypper, dig nok ikke i løbet af dagen. Men om natten, når alt er mere stille, bliver den en plage. Hvid støj hæver tærsklen igen, og den dryppende vandhane eller andre lyde høres ikke længere.

Apps med hvid støj

Ifølge en anden teori er hjernen altid på udkig efter (akustiske) stimuli. Hjernen bliver "optaget" af den konstante lyd, uden at blive overvældet. Det er den for monoton til. Mange oplever positive resultater ved brugen af gratis versioner af hvid støj-apps. Et eksempel er appen White Noise Lite, som laver hvid eller pink støj (fås til Android og Apple).
Denne og andre lignende apps er gode til at bekæmpe forskellige irriterende baggrundslyde og skabe et omgivende miljø. De fleste apps omfatter de fleste farvelyde (brun, hvid, pink, osv.), mekaniske lyde som en ventilator i soveværelset eller et klimaanlæg, let til kraftig regn, lyden af brusende vand, bølger på stranden og havet. Sørg for at downloade den seneste version for at få den bedst mulige oplevelse. Tænd for appen om natten, og lad den spille i baggrunden, mens du falder i søvn.

Hvid støj til babyer

Hvid støj-maskiner er meget populære hos forældre til små børn. Årsagen til deres popularitet er, at den monotone lyd minder babyerne om at være i morens livmoder og derved har en beroligende effekt. Babyer kan høre forskellige subtile lyde, såsom dæmpede lyde, morens hjerteslag eller endda den monotone lyd fra livmoderen så tidligt som fra den 6. graviditetsmåned.

Hvis du vil berolige dit barn med hvid støj, så sørg altid for, at lydkilden ikke sættes på en for høj lydstyrke. En hårtørrer eller en støvsuger kan have en lydstyrke på op til 80 decibel (dB). Det anses for at være alt for højt. Så sørg for, at der er nok afstand mellem dit barn og lydkilden.