Man-fre fra kl. 09.00 til 18:30 7060 6800

Hvis du har nedsat hørelse, er det vigtigt, at du lader dig rådgive af en professionel, som du har tillid til. En professionel audiologist hjælper med råd og vejledning, foretager en grundig høreprøve, anbefaler egnede høreapparater og hjælper med at tilpasse apparaterne til dine behov. Her får du nyttige oplysninger om audiologi, du får at vide, hvad der skal ske ved dit første besøg, hvilken hjælp du kan forvente at få, og hvilken faglig baggrund audiologisten har.

Hvad er en audiologist?

Audiologister eller audiologer hjælper personer med høretab. Audiologisten rådgiver og vejleder personer med nedsat hørelse og sørger for individuel vejledning, justering og tilpasning af høreapparaterne. Du er altid velkommen til at besøge et af vores hørecentre og få hjælp eller serviceret dine høreapparater efter behov.
Mand tager en høreprøve hos AudioNova

Hvor går jeg hen med høreproblemer?

Ved de første tegn på høreproblemer bør du forsøge at finde ud af, hvad årsagerne kan være. Hvis du har mistanke om nedsat hørelse, bør du straks konsultere en audiologist eller en øre-næse-halslæge. Det er første skridt på vejen mod bedre livskvalitet.

Hos audiologisten foretages en gratis høretest, der viser, om du har et høretab. Herefter spørges der ind til dine forhold, inden der med afsæt i din unikke situation gives en anbefaling om egnede hjælpemidler, og om du eventuelt har behov for høreapparater. Audiologisten guider dig hele vejen gennem processen fra den første samtale i hørecenteret og personlig tilpasning til eftersyn af dine høreapparater efter behov.
Når du har fået foretaget en høreprøve og konstateret et høretab, bør du også opsøge en øre-næse-halslæge. Her kan du få fastslået, hvilke årsager der ligger bag dit høretab, og få en henvisning til at erhverve høreapparater – det er nødvendigt at få en henvisning fra en ørelæge for at få det offentlige tilskud til dine høreapparater.

​Øre-næse-halslægen identificerer også de medicinske årsager til dit høretab og kan eventuelt ordinere terapiforløb. Hvis du har øresmerter, må du aldrig tøve med at opsøge en øre-næse-halslæge.

Hvad skal der ske hos audiologisten?

Når du første gang besøger et af vores hørecentre og mødes af audiologisten, foretages der først en høreprøve med en efterfølgende individuel samtale. Formålet med samtalen er at afdække dine personlige høreproblemer og dine hørebehov. Audiologisten taler med dig om dit liv i hverdagen samt dine fritidsaktiviteter (for eksempel sociale aktiviteter med venner, se fjernsyn, gå i teatret, dyrke sport osv.). Med afsæt i disse oplysninger kan vi rådgive dig og finde frem til den bedste høreløsning for dig.

Høretesten og samtalen tager typisk 60 minutter og giver dig et billede af, hvordan det står til med din hørelse. Til høretesten afspilles en række toner. Ved hjælp af dine reaktioner kan audiologisten udarbejde en hørekurve. Denne visuelle gengivelse af din hørelse kaldes også for et audiogram. Resultatet af høreprøven er udgangspunkt for den fortsatte personlige rådgivning og valg af høreløsning.
Vores erfarne audiologister rådgiver dig i forhold til valg af høreapparattype, så du får et apparat, der passer bedst muligt til dine behov og din dagligdag. Hvis der er behov for det – afhængigt af høreapparattype – tages der aftryk af dine ører til at fremstille et ørestykke.

Herefter kan du få de valgte apparater med hjem på prøve gratis og uforpligtende i 14 dage, så du har mulighed for at teste dem i forskellige lyttesituationer og omgivelser.

Til sidst vælges og brugertilpasses de bedst egnede høreapparater. Vores audiologister indstiller dine høreapparater til dine individuelle behov ved hjælp af moderne computersoftware, så du får den bedste oplevelse med dine nye apparater.

Hvad kan en audiologist hjælpe dig med?

Ikke to kunder eller typer af høreapparater er ens, og det samme gælder også for audiologister. Købet af et høreapparat kan ikke sammenlignes med at købe ind i et supermarked. Brugere af høreapparater skal leve med deres apparater hver eneste dag, og brugen af høreapparater får ofte stor positiv betydning for brugernes livskvalitet. Derfor er det vigtigt med individuel vejledning, tilpasning og justering, hvilket audiologisten har fokus på, når du besøger et af vores hørecentre. Her har vi samlet en række faktorer, som er vigtige, når du skal samarbejde med din audiologist:
Faglig kompetence
Din audiologist er naturligvis ekspert på området. Den menneskelige hørelse og teknologien i et høreapparat er audiologistens fagområde. Hertil kommer også, at en af audiologistens væsentligste opgaver er at forklare dig om dit høretab, og hvilken proces du skal igennem. En masse fagord hjælper som regel ikke en potentiel høreapparatbruger videre – men for, at du kan træffe den rigtige beslutning, er det vigtigt, at din audiologist forstår dig og dine behov samt kan forklare dig, hvilke løsninger der passer bedst til dig.
 
Tålmodighed
Prøvefasen med nye høreapparater kan tage tid: Det tager fra et til flere besøg i butikken, før indstillingerne af høreapparaterne er så perfekte, så du som bruger føler dig godt tilpas. Vores kunder skal dog aldrig føle, at de forstyrrer: Tålmodighed og hensyntagen til individuelle ønsker og problemer er det, audiologisten er god til.
 
Vi har høreapparater i alle prisklasser
I princippet skal audiologisten vise dig de høreapparatsmodeller, som er relevante for dit høretab. Hos AudioNova tilbyder vi mange forskellige høreapparater i forskellige prisklasser, og vi har høreapparater fra kr. 0,- . Audiologisten vil give dig indsigt i, hvad forskellene på apparaterne er.
Gratis prøveperiode
Vores mange forskellige høreapparater i forskellige prisklasser adskiller sig i lydkvalitet, indstillingsmuligheder, størrelse og ekstraudstyr. Hvis man gerne vil finde ud af, om et apparat sidder optimalt, bør man have mulighed for at afprøve det. Hos AudioNova har du mulighed for at få høreapparaterne med hjem på prøve i 14 dage, så du kan teste høreapparaterne i vante omgivelser.
 
Audiologisten er altid klar til at hjælpe
Når du i samarbejde med audiologisten har fundet det rigtige høreapparat og har vænnet dig til at bruge det, kan du endelig nyde den genvundne livsglæde i fulde drag. Som kunde er du naturligvis altid velkommen til at besøge et af vores hørecentre. Vi holder åben konsultation, hvor du kan få justeret og tilpasset dine apparater uden tidsbestilling. Under dit lokale hørecenter kan du se tidspunktet for åben konsultation. Vi ved, at det er vigtigt med hurtig og kompetent hjælp, hvis der mod forventning skulle opstå problemer med apparaterne.

Hvilken faglig baggrund har en audiologist?

Audiologist, kaldet audiologistassistent, er en anerkendt erhvervsuddannelse. De kommende audiologister tilegner sig den nødvendige viden og de nødvendige kompetencer under uddannelsen. Da audiologisten dagligt har direkte kundekontakt, er de empatiske, har høj faglighed, gode indlevelsesevner, stor venlighed og gode kommunikationsevner.
 
I praksis lærer eleverne blandt andet, hvordan de giver kunderne den rigtige rådgivning og hjælper dem med at vælge det høreapparat, som passer bedst til den enkelte kunde, samt hvordan man tilpasser og vedligeholder apparaterne. Når uddannelsen er bestået, ansættes audiologisterne typisk i hørecentrene rundt om i landet, på hospitalerne eller hos producenter af høreapparater. 

Andre emner

Job hos AudioNova
Find et hørecenter nær dig