Man-fre fra kl. 09.00 til 18:30 70 23 08 55

Det er ikke kun personen med nedsat hørelse, som må leve med det - også familie og venner er påvirket af situationen. Derfor er det vigtigt, at personen med høretab får hjælp til at få gjort noget ved hørelsen, så personen selv samt familie og venner kan opleve de positive forandringer, når et høretab bliver behandlet.

At høre er en væsentligt del af livet, og når vi ikke længere kan høre så godt, påvirker det vores livskvalitet negativt i hverdagen herunder samværet og dialogen med familie og venner.

Der kan være flere årsager til, at vi mister hørelsen, dog er de fleste høretab aldersrelaterede. Et faktum er, at når vi bliver 60 år oplever halvdelen af os at have et høretab i større eller mindre grad.
 
Selv om du selv sagtens kan høre, lever 1 ud af 7 personer i Danmark med et høretab (kilde: Hoereforeningen.dk), derfor er der stor sandsynlighed for, at en i din familie eller blandt dine venner har problemer med at høre. Det påvirker ikke kun den, som har høretabet, men også dig. Personen med høretab vil ofte undgå sociale sammenkomster, og hvis personen vælger at komme til et socialt arrangement, har han/hun tit brug for, at du eller en anden hjælper vedkommende med at genfortælle eller ”oversætte” samtalen – f.eks. rundt om bordet.

De pårørende spiller en vigtig rolle

Et høretab bemærkes oftest først af familie og venner. Personer med et ubehandlet høretab er enten ikke selv klar over, at de har nedsat hørelse, eller også har de vanskeligt ved at erkende det. Det tager typisk op til 7 år at erkende, at man har et høretab, og at høreapparater ofte er den bedste løsning.
 
Som pårørende spiller du derfor en vigtig rolle ift., at personen med høretab bliver gjort opmærksom på, at han/hun har behov for hjælp til behandling af sit høretab hurtigst muligt. Vi giver derfor gode råd og tips til, hvordan du/I bedst muligt kan hjælpe den af dine kære, som har nedsat hørelse, så I alle kan fortsætte med at nyde livet og samværet med hinanden.

Hvad skal jeg som pårørende være opmærksom på?

Der er følgende tegn, du skal være opmærksom på, hvis én af dine nærmeste har et høretab:
 • De har svært ved at følge med i samtaler, når de er i en gruppe, eller hvis der er baggrundsstøj
 • De misforstå ofte, hvad der bliver sagt, og svarer forkerte på spørgsmål eller undlader at svare
 • Deres TV eller radio er skruet meget højt op
 • De beder dig ofte om at gentage, hvad du siger, da de synes, du mumler, når du taler
 • Der sker typisk også forandringer i deres adfærd og personlighed:
  • De bliver lettere trætte, når de er sammen med en større gruppe af mennesker
  • De er ikke så sociale, som de plejede at være
  • De bliver lettere vred eller frustrerede 

Hvad kan jeg som pårørende gøre for at hjælpe?

Hvis du mærker nogle af de nævnte tegn på høretab blandt venner eller familiemedlemmer, kan du foreslå, at de får testet hørelsen. De kan f.eks. anvende AudioNovas online høretest her på sitet. Det tager kun et par minutter at gennemføre testen og svare på nogle spørgsmål. Testen giver en indikation af, om der er et høretab eller ej. Du kan også fortælle dem, at de kan få foretaget en gratis og uforpligtende høretest i et af vores 110 hørecentre, som ligger rundt om i landet. Du kan bestille tid online - Find hørecenter - eller ringe til vores kundeservice på 70686800.
Når man besøger et af vores hørecenter og får foretaget en høretest, er der også mulighed for at stille spørgsmål, få råd om eller tips til hvad der evt. kan gøres ved høretabet. Vores professionelle personale giver både en personlig vejledning og behandling.

Hvad mere kan jeg som pårørende gøre?

Hvis du kender nogen, som har problemer med hørelsen, er der en masse du kan gøre for, at samtalen bliver nemmere for jer begge. Når I er sammen, bruger du muligvis meget tid på at gentage, forklare og tydeliggøre, hvad der er blevet sagt, overfor den der ikke kan høre. Ofte tænker personen med høreproblemerne ikke over, at de skal have hjælp til at følge med i en samtale, men på et tidspunkt vil du nok opleve, at det bliver for meget for dig og familien, og I vil derfor sikkert opfordre jeres kære til at få gjort noget ved den dårlige hørelse – ikke kun for vedkommendes skyld, men også for jeres skyld.

ImageAltA

Gode råd

 • Prøv at finde stille steder med så lidt baggrundsstøj som muligt, så det bliver lettere at føre en samtale – undgå derfor støjende steder såsom cafeer, restauranter og i trafikken
 • Når du er sammen med en gruppe af mennesker, så husk at I skal skiftes til at tale, forsøg ikke at afbryde eller tale i munden på hinanden
 • Hvis du er sammen med en gruppe af mennesker, skal I gerne sidde i en cirkel, da det dermed er lettere at følge med i samtalen for alle
 • Sørg altid for, at den person, du snakker med, kan se dit ansigt klart og tydeligt, når du taler. Mange mennesker bruger mundaflæsning for at følge med i en samtale – uden at de selv ved det
 • Hvis nogen har problemer med at forstå dig, prøv at udtrykke dig på en anden måde i stedet for at gentage det, du først sagde. Det kan være, at nogle ord er vanskeligere at høre end andre

Hvilken hjælp er tilgængelig?

Hvis høretabet er aldersbetinget vil brug af høreapparater ofte være løsningen. Hos AudioNova tilbyder vi et stort udvalg af høreapparater til mange forskellige priser. Vi har også høreapparater fra 0 kr. Vores udvalg af moderne, digitale og avancerede teknologiske høreapparater kan virkelig hjælpe en person med et høretab. Derudover er de små og diskrete digitale høreapparater designet til at sidde behageligt bag eller i øret. Udover at de forstærker lyde, hjælper de også med at nedtone baggrundsstøj, og de nyeste høreapparater kan også retningsbestemme lyde og fremhæve tale.
 
Da der således er hjælp at hente, er det vigtigt, at man som pårørende kærligt puffer til personen, som har problemer med hørelsen. Du kan opfordre personen til at få en gratis og uforpligtende høretest, som foretages af vores professionelle personale. Hvis testen bekræfter din anelse om et høretab, vil vores personale give jer detaljerede oplysninger om graden af høretabet, og du kan som pårørende være med at sikre, at personen med høretabet erkender, at hun/han har et problem, som der er en løsning på.
 
Derudover er det vores erfaring, at den, som har problemer med hørelsen, meget ofte føler sig mere tryg og bedre tilpas, hvis han/hun har en pårørende med, når personen vælger at få foretaget en høretest og muligvis har brug for høreapparater. Derfor opfordrer vi også til, at en af de pårørende tager med, når der er bestilt tid til en høretest i et af vores hørecentre. Det er ikke kun fordi, at den pårørende oftest har kendskab til den pågældende persons høretab, og derfor kan fortælle os, hvad der er problemet, men også fordi de pårørende er påvirket af, at deres kære ikke kan høre så godt som tidligere og gerne vil hjælpe.
Lydeksempler for pårørende
Kundehistorier
Fordele ved AudioNova
Download vores brochure
Vi bruger cookies til at identificere din computer, så vi kan give dig den bedste brugeroplevelse, vise indholdet i din indkøbskurv og huske, hvortil du er nået i bestillingsprocessen. Du kan deaktivere cookies, som allerede er gemt på din computer, men det kan betyde, at du ikke får vist vores hjemmeside rigtigt, og at den ønskede funktionalitet måske ikke er til rådighed.