Oversigt

Almindelige lyde forårsager ubehag

Det behøver ikke at være usædvanlige lyde, der giver ubehag: En hunds gøen, larm fra støvsugeren, børn, der græder, en telefon, der ringer eller høj latter fremkalder en tilstand, som endda kan være smertefuld.

Det er dog vigtigt ikke at forveksle den med misofoni. Mens der ved hyperakusis er tale om en overfølsomhed over for almindelige lyde, kan man ved misofoni ikke tåle bestemte og almindeligvis gentagne lyde, såsom et ur, der tikker, en dryppende vandhane eller endda personer, der tygger.

Ørepropper forværrer problemet

Gennem stilhed forstærker høresystemet lydene endnu mere. I stedet for at reducere overfølsomheden, kan brugen af ørepropper forstærke lydenes intensitet og fremkalde et endnu større ubehag.

Desuden er det almindeligt, at berørte personer isolerer sig for at undgå ubehagelige lyde. Ved reduktionen af lydindtryk bliver overfølsomheden dog kun større.

Hypersensitivitet er ikke lig med superhørelse

Personer, der lider af hyperakusis, har ikke en ”superhørelse“ eller hører bedre end andre personer, som ikke lider under en forstyrrelse af høresansen. Den berørte persons hørelse kan være normal. Det, der afviger fra normen, er, at lyde ikke tåles.

Almindeligvis tåler mennesker op til 90 decibel uden at føle ubehag – det svarer for eksempel til lyden af en hårtørrer eller en blender. Hvis man er overfølsom over for lyd, kan man ikke tåle lydniveauer, der ligger derunder. En samtale ved almindelig lydstyrke på cirka 60 decibel kan forstyrre hypersensible personer.

Hyperakusis og tinnitus

Tinnitus er en illusion af lyd, hvor den berørte person mener at høre en permanent hyletone. At denne indre lyd opstår kan skyldes forskellige faktorer, blandt andet, at personen har været udsat for meget høje lyde, ældning, diabetes, øreinfektioner og øretraumer.

Hyperakusis er en af komplikationerne ved tinnitus. Det skyldes, at permanente lyde kan forårsage en overvældende intolerance og føre til en stadig mere sensibel hørelse.

Behandling med lydterapi

Der findes ingen medicin eller operationer, som kan helbrede hyperakusis. Der findes dog terapeutiske midler, som har til formål at fjerne ubehaget og øge de berørte personers livskvalitet. Lydterapi under søvn er en af disse former for behandling.

Vores hjerne slukker aldrig. Således kan man bruge søvnen til at gennemføre desensibiliserende terapi med hvid støj. Det fungerer således: Den berørte person udsættes for en støjsvag, behagelig lyd, uden hovedtelefoner, fordi målet er en blanding med lydene fra omgivelserne.

Under søvnen lærer hjernen, at lyde af denne styrke ikke er truende. Lydstyrken skal øges langsomt, indtil den ikke længere er forstyrrende.

Hyperakusis er kort sagt overfølsomhed over for lyd. Hvis nogle af udsagnene ovenfor virker bekendte, så kontakt en specialist, som kan stille en diagnose og igangsætte en behandling, så du kan begrænse lidelsen og leve et normalt liv.