Oversigt

Hvad er kognitive evner?

Kognitive evner er ”værktøjer” i den menneskelige hjerne, som muliggør forståelsen af koncepter, forståelsen af idéer, opretholdelsen af relationer til andre mennesker og deltagelsen i livet. Med andre ord er kognitive evner evnen til at opnå viden og forstå den ved opfattelse via de fem sanser.

Disse evner udvikles i de første leveår. Fasen er afgørende for, hvordan en person analyserer sine omgivelser. Selvom vi kan udvikle en række af færdigheder takket være de kognitive evner, holder de ikke evigt; de ældes, ligesom os.

Hvorfor forringes de i alderdommen?

Aldringen medfører en række forandringer i hjernefunktionen. En af de hyppigste forandringer er hastigheden, hvormed information bearbejdes. Alderdom går desuden hånd i hånd med nogle ændringer i adfærden, for eksempel pensionering, større afstand til nogle familiemedlemmer, en rutine uden fysisk anstrengelse og andre typiske situationer.

Menneskets kognitive evner topper omkring 20-års alderen og opretholdes indtil 50-års alderen. Selvom der ikke findes en almengyldig regel for alle mennesker, går man ud fra, at bearbejdningen af oplysninger går langsommere efter det 50. leveår.

Selvom dette er en naturlig proces, accelerer ændringer i adfærden og hjernefunktionen følgende processer:
  • Svækkelse af forståelsesevnen
  • Svækkelse af evnen til at tænke
  • Problemer med gennemførelsen af enkle aktiviteter
  • Hukommelsestab
  • Opmærksomhedstab
I den forbindelse skal det fremhæves, at der er tale om naturlige, ledsagende omstændigheder ved kroppens aldringsproces, og at det ikke betyder, at der ligger en urovækkende sygdom bag. Men, hvis de kognitive evner aftager hurtigere end normalt, kan der udvikles sygdomme som alzheimers.

Det er bedst at sørge for, at ældre personer tilses af en læge og undersøges regelmæssigt, og at være opmærksom på atypisk adfærd. Således bliver det lettere for ældre mennesker at ældes på en sund måde.

Hvordan kan hukommelsesspil så hjælpe ældre mennesker?

Den menneskelige hjerne fungerer ligesom en muskel. Den skal således også trænes, helt uafhængigt af en persons alder, for at være stimuleret til at tænke. Forhindringerne for kroppen i alderdommen skaber gunstige betingelser for, at denne muskel sygner hen. Nøglen til at garantere den fortsatte funktion findes i træningen.

Hukommelsesspil er enkle og meget kraftfulde våben mod dette problem, især, fordi de stimulerer tanke- og hukommelsesevnen og evnen til at huske oplysninger. Nogle spil, som kan holde ældre menneskers hukommelse i form, finder du her.
 

Find fejl-opgaver

Dette spil er meget kendt, især hos børn, men det anses som et af de mest effektive spil til stimulering af ældre menneskers hjerne. Modtagelsesevnen og analyseevnen trænes, når man skal kigge på to tilsyneladende ens billeder for at finde fejl i de små detaljer. Der findes elektroniske find fejl-billeder, men man kan også printe billeder, som er tilgængelige på internettet.

Kryds og tværs

Kryds og tværs er ældre menneskers gamle kendinge. Flertallet af ældre mennesker ved dog ikke, at denne hobby gavner deres hukommelse mere, end de måske forestiller sig. Det et fremragende spil, fordi det stimulerer hjernen at søge efter ord, der ofte er ukendte. Denne stimulus er åndelig føde, som fører til, at hjernen hele tiden kræver mere af det. Kryds og tværs er let at få fat i i deres traditionelle form, i blade eller elektronisk version.

Kort og domino

Kortspil, ligesom domino, kræver, at man udtænker en strategi for at vinde. Det fremmer koncentrationsevnen, tænkning og dermed hukommelsen. Udover disse fordele plejer spillet samlivet, især hvis man spiller med andre personer i en gruppe.

Find to ens

Man kan spille spillet alene, men det er meget sjovere, når man er flere sammen om det. Spillets formål er at finde to ens billedkort, som er fordelt på bordet og ligger med billedsiden nedad. Hjernen skal således gemme oplysninger, hvis man vil vinde spillet, og det fremmer desuden sund konkurrencetænkning.

Sådan kan du motivere ældre mennesker til at spille spil

Uanset hvor gavnlige disse spil er, så ved vi jo, at det ikke altid er let at overbevise en person af fremskreden alder om at deltage i denne slags aktiviteter. Der er derfor vigtigt at finde ud af, om der er en mere udpræget begrænsning, som den ældre person skammer sig over, eller som kun gør en begrænset deltagelse i spillet muligt. En af hovedårsagerne er høretab, som gør, at en person i stigende grad undgår interaktion med andre.
 
Til dette skal der findes passende behandlingsmetoder, såsom brugen af høreapparater, som gør det muligt at få høreevnen tilbage igen og at integrere disse personer i sociale grupper igen.

Den ældre persons interesse kan også stimuleres ved at øjeblikket bliver til noget særligt, sjovt og stimulerende. Til dette kan du bede øvrige familiemedlemmer om at deltage og skabe en behagelig stemning. Lad være med at være for streng under spillet, og undgå at hjælpe den ældre person, når han eller hun ikke lige klarer noget med det samme.

Mange mennesker ved ikke, hvor vigtige hukommelsesspil er i alderdommen, men det er fakta, at de virker og hjælper tusindvis af mennesker med at ældes på en sundere måde.

Det bedste ved det er, at det er en løsning, der er tilgængelig for alle. Du bør derfor investere i hukommelsesspil til ældre og gøre det lettere for dine kære at ældes.

Har du eller en af dine kære problemer med hørelsen? Tag det første skridt og bestil tid til en gratis og uforpligtende høretest hos en AudioNova nær dig.