Valsalva-manøvren er en simpel teknik, der kan hjælpe med at lindre overbelastning af øret, udligne trykket og give lindring af ubehag. Denne manøvre involverer en kontrolleret proces, hvor man forsøger at tvangsudånde, mens man lukker munden og klemmer næsen.

Dette hjælper med at åbne det eustakiske rør og fremme bedre øresundhed. Det er dog afgørende at forstå den korrekte teknik og tilhørende risici for at sikre et effektivt resultat.

Sådan fungerer Valsalva-manøvren

Valsalva-manøvren retter sig primært mod de eustakiske rør, som forbinder mellemøret med bagsiden af halsen. Disse rør spiller en afgørende rolle i reguleringen af lufttrykket og dræning af væsker fra mellemøret.

Når det eustakiske rør bliver blokeret eller ikke fungerer korrekt, kan du opleve symptomer som:
 • Øresmerter
 • Dæmpet hørelse
 • Svært ved at udligne trykket under højdeændringer, f.eks. når du flyver.
Valsalva-manøvren virker ved at øge trykket i næsehulen (nasopharynx). Nasopharynx er den øverste del af din hals, bag din næse, lige over din mund.2

Forøgelse af trykket i din næsehule skubber igen luft ind i det eustakiske rør. Dette udligner trykket på begge sider af trommehinden, hvilket giver aflastning og genopretter normal funktion.

Hvordan fjerner du blokeringen af det eustakiske rør med Valsalva-manøvren?

Følg disse trin for at udføre Valsalva-manøvren sikkert:
 1. Sid eller stå oprejst og tag en dyb indånding.
 2. Luk munden og klem næseborene sammen med fingrene.
 3. Ånd blidt og langsomt ud, mens du holder mund og næse lukket.
 4. Du bør føle tryk i ørerne eller en poppende fornemmelse, når luft kommer ind i det eustakiske rør.
 5. Slip trykket og inhalér langsomt for at fuldføre manøvren.

Hvordan aflaster du dine ører?

Bortset fra Valsalva-manøvren kan adskillige andre teknikker hjælpe med at aflaste ørerne og dræne væske fra det eustakiske rør:
 1. Gabe eller synke: Disse handlinger hjælper med at åbne det eustakiske rør og regulere trykket.
 2. Tyggegummi eller sutte på hårdt slik: På samme måde som at gabe eller synke, tilskynder disse handlinger det eustakiske rør til at åbne sig.
 3. Næsespray: Næsespray i håndkøb kan midlertidigt lindre overbelastning og lette væskedræning.
 4. Nasalsteroid: Når overbelastningen skyldes allergi.
 5. Tyller eller ventilationsslanger: I alvorlige tilfælde vil en ventilationsslange indsat i trommehinden hjælpe med at dræne væske og aflaste trykket.3

Sænker Valsalva-manøvren blodtryk og hjertefrekvens?

Under Valsalva-manøvren er der en forbigående stigning i blodtryk og hjertefrekvens.

Dette er en normal fysiologisk reaktion som følge af øget intratorakalt tryk (tryk i brystet), mens du anstrenger dig.

Varigheden af disse ændringer er dog typisk kortvarig, hvor blodtrykket og pulsen vender tilbage til deres normale niveauer. Valsalva udgør således ikke væsentlige risici for raske individer.4

Er Valsalva-manøvren sikker eller farlig?

Selvom Valsalva-manøvren generelt er sikker, bør visse personer udvise forsigtighed eller helt undgå at udføre den. Disse omfatter:
 1. Personer med en historie med øretraume eller nylig øreoperation.
 2. Personer med en kendt eller mistænkt perforeret trommehinde.
 3. Dem, der oplever alvorlige øresmerter eller akut ørebetændelse.
 4. Personer med en medicinsk tilstand, der påvirker blodtrykket, såsom hypertension eller hjerte-kar-sygdom.

Risici og potentielle komplikationer med Valsalva

Selvom Valsalva-manøvren generelt anses for sikker, er der nogle risici forbundet med dens ukorrekte udførelse eller brug under visse medicinske tilstande. Disse risici omfatter:
 1. Øreskade: Kraftig eller overdreven påføring af tryk under manøvren kan potentielt forårsage skade på ørets sarte strukturer.
 2. Sprængt trommehinde: Personer med en allerede eksisterende perforeret trommehinde har øget risiko for yderligere skade eller bristning.
 3. Smerter eller ubehag: Hvis manøvren udføres forkert eller kraftigt, kan det føre til øresmerter eller ubehag.

Opsummering

Valsalva-manøvren er en nyttig teknik til at lindre overbelastning af øret og udligne trykket i det eustakiske rør. Når det udføres korrekt og under passende omstændigheder, kan det hjælpe med at lindre symptomer og fremme øresundheden.

Det er dog vigtigt at udvise forsigtighed, følge den korrekte teknik og undgå manøvren under specifikke medicinske tilstande for at minimere potentielle risici.

Referencer:

 1. MedlinePlus. (2021). Ear barotrauma. Retrieved from: https://medlineplus.gov/ency/article/001064.htm on 6 June 2023.
 2. American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery. (2017). Valsalva Maneuver. Retrieved from: https://www.enthealth.org/conditions/valsalva-maneuver/ on 6 June 2023.
 3. Orvidas, L. (2022). Plugged Ears: What is the Remedy. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/plugged-ears/faq-20058092 on 12 June 2023. 
 4. Valsalva Maneuver. (2022). Retrieved from https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23209-valsalva-maneuver on 12 June 2023.
Oplysningerne i denne artikel er kun til uddannelsesmæssige og informative formål. Du bør ikke bruge oplysningerne som en erstatning for professionel medicinsk rådgivning, og de bør heller ikke erstatte et besøg hos lægen. Hvis du har spørgsmål om dit helbred, bør du altid rådføre dig med en læge eller andet sundhedspersonale.