Oversigt

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Moderne høreapparater er ganske vist små, men de er fyldt med moderne teknik. For at beskytte dem bedst muligt skal du sørge for at pleje apparaterne.

Gode råd til pleje af høreapparater

  • Læg altid høreapparaterne på et blødt underlag, når du renser, skifter batteri eller blot tager dem i eller ud. På denne måde undgår du at beskadige høreapparaterne, hvis de skulle falde ned. Hvis du bruger et ensfarvet stykke stof, er det lettere at finde diverse smådele

  • Høreapparater er som hovedregel ikke vandtætte og skal derfor tages ud, inden du svømmer en tur, tager et bad eller nyder en tur i saunaen

  • Sørg for, at dine ører er helt tørre, inden du sætter høreapparaterne i

  • Når du beskytter dine ører mod kulden med en hue, beskytter du samtidig også dine høreapparater.

  • Høreapparater bør også tages ud inden røntgen, MRT eller CT-scanning

  • Vær opmærksom på, at kosmetik som makeup eller hårspray ikke kommer i kontakt med høreapparaterne. Det er bedst at vente med at tage høreapparaterne i, til du er færdig med at lægge makeup

Herunder kan du læse, hvordan du rengør, tørrer og opbevarer dine høreapparater.

Sådan rengør du dit høreapparat

Sved kan trænge ind i mikrofonindgangene, og ørevoks kan stoppe eller klæbe til lydstyrkeknappen, og derfor er det vigtigt at rengøre høreapparaterne dagligt og fjerne eventuelt ørevoks. Du kan let selv klare den daglige rengøring. Professionel rengøring foretages bedst hos et af vores hørecentre, men det er ikke påkrævet i det daglige. Her får du en række gode tips til de bedste metoder til daglig pleje af et i-øret-høreapparat eller bag-øret-høreapparat.
I øret-høreapparater (ITE)
Tør høreapparatet over med en blød, tør klud eller specielle fugtige rengøringsservietter. Sidstnævnte fås hos dit lokale hørecenter. Pas på, at der ikke trænger væske ind i mikrofonen eller andre åbninger.

Ved høreapparater, der sidder i øret, sørger et filtersystem for, at der ikke trænger ørevoks ind i apparatets indre. Dette filtersystem bør skiftes med jævne mellemrum. Ørevoks kan også fjernes med små børster, der ofte følger med til høreapparatet. Ellers kan en blød tandbørste også bruges til formålet.
Bag øret-høreapparater (BTE)
Ved høreapparater, der sidder bag øret, er det vigtigt at tørre de eksterne højttalere over med en tør klud hver dag. Fjern eventuelt den lille holdeskærm først for at opnå det bedste resultat. Se, hvordan du bærer dig ad i vejledningen, der følger med til høreapparatet.

En gang om ugen bør du skylle den lille holdeskærm, lytteslangen og ørestykket til høreapparat, så ørevoksen løsner sig. Anvend enten lunkent sæbevand eller specielle rengøringsmidler. Rengøring klares enkelt og sikkert, når du bruger en lille beholder. Du bør endvidere kontrollere lytteslangen og den lille holdeskærm regelmæssigt. Hvis lytteslangen bliver stiv, porøs eller revner, skal den udskiftes. Kontakt dit lokale hørecenter, så snart du kan mærke, at lytteslangen bliver stivere.

Flere tips til rengøring af høreapparater

  • Undersøg høreapparaterne dagligt for synlig snavs, og tør høreapparaterne forsigtigt over med en blød, let fugtig klud
  • Du må aldrig anvende alkohol eller andre aggressive rengørings- eller opløsningsmidler på høreapparaterne. Du risikerer at beskadige de elektroniske dele
  • Undgå at bruge spidse genstande såsom en saks eller en nål ved rengøring, men hold dig til de specialudviklede rengøringsbørster
  • Sørg for, at dine hænder er rene og tørre i forbindelse med rengøring

Tørring og opbevaring af høreapparater

Når du er færdig med at rengøre dit høreapparat, skal du tørre alle dele grundigt, inden du samler dem igen. Fugt kan føre til skader og fejlfunktioner og forkorte høreapparatets levetid. Skulle høreapparaterne alligevel blive våde, må du ikke tørre dem med en føntørrer, på radiatoren, i mikrobølgeovnen eller lignende, for kraftig varme kan blødgøre og forvride plastdelene samt skade teknikken.

Skånsom tørring kan foretages i en Drybox. En Drybox fås hos dit hørecenter. Det anbefales generelt at opbevare høreapparatet i en Drybox om natten, da denne sørger for elektrisk tørring af apparatet, samtidig med at UV-lyset fremmer bedre rengøring. Sørg for, at batteriskuffen er åben, og at høreapparatets batteri er taget ud.

Høreapparater er meget følsomme over for fugt, stråling og varme og bør derfor opbevares et tørt og rent sted. Vær opmærksom på aldrig af lægge høreapparatet fra dig i køkkenet, på badeværelset eller i nærheden af en radiator. Vælg i stedet et fast sted, der er uden for børns og husdyrs rækkevidde. Det kan også hjælpe dig med at finde høreapparatet igen.

Ekstra batterier og genopladelige høreapparater

Den moderne teknologi, der sidder i høreapparaterne, kan kun fungere med de rigtige batterier. Det er derfor vigtigt, at du kun anvender specielle høreapparatbatterier.

Levetiden for et batteri afhænger af, hvilken type høreapparat der er tale om, hvor længe man bruger det, og hvor stort batteriet er. De fleste batterier skal udskiftes en gang om ugen eller hver anden uge. Det er derfor en god idé at have et lager af batterier og at huske at medbringe ekstra batterier på længere rejser. Batterierne skal opbevares køligt og tørt.

Der findes i dag også høreapparater, der anvender genopladelige batterier. De kan normalt anvendes i op til 24 timer på en enkelt opladning.

Sørg for ikke at bytte rundt på venstre og højre høreapparat, da hver side er tilpasset det enkelte øres unikke hørelse. Der findes som regel en farvemarkering på høreapparaterne, som gør det nemt at vælge det rigtige (rød til højre, blå til venstre). Hvis der ikke er sådanne markeringer på dine nuværende høreapparater, kan du få det lavet hos din audiologist.

Vores audiologister rådgiver dig gerne om, hvordan du plejer og vedligeholder dine høreapparater, og du kan også få dem efterset. Hvis du følger disse plejeråd, er vejen banet for god hørelse i mange år frem.