Oversigt

Hvorfor klør øregangen?

Der kan være forskellige årsager til, at ørerne klør. Selvom kløen i de fleste tilfælde ikke er forårsaget af noget alvorligt, kan det være tegn på en sygdom. Tag dig tid til at blive fortrolig med de mulige årsager, så du kan finde den rette løsning på dit problem.
Ørebetændelser
Kløende ører kan være et symptom på en ørebetændelse. Afhængigt af, hvad der forårsager betændelsen, kan ørebetændelser være bakterielle, virale eller fungale.

Otitis externa, eller betændelse i det ydre øre, er en af de mest almindelige former, og forårsager betydelig smerte i øret og en kløen i øregangen. Denne sygdom er også kendt som svømmer-ører. Den kan opstå, når vand bliver fanget i din øregang efter svømning.

Otitis media (mellemørebetændelse) påvirker dit mellemøre og forårsager lignende symptomer som otitis externa. Børn lider mest under denne form for ørebetændelse på grund af hyppige forkølelser og tilstoppede eustakiske rør.

Ved fungale infektioner er kløen oftest mere udtalt. Udover det er det ret svært at sige, hvilken form for ørebetændelse du har. Læger starter ofte med at ordinere antibiotika, og hvis den behandling slår fejl, antager de, at infektionen kan være fungal.
Ophobning af ørevoks
Din ørevoks (cerumen) har flere vigtige opgaver. En af dens mange funktioner er at fugte huden på indersiden af øregangen. Den fungerer også som et skjold mellem trommehinden og verden udenfor. Ørevoks indkapsler døde hudceller og snavs og transporterer det ud gennem det ydre øre. Men som bekendt kan for meget af noget også være skidt. Det gælder også for ørevoks, da for meget af den kan være årsagen til den kløen, du oplever.

Hvis du kæmper med en ophobning af ørevoks, så prøv at modstå trangen til at fjerne den ophobede ørevoks med en vatpind. At stikke ting ind i din øregang, herunder vatpinde, er en dårlig idé. Det eneste, du får ud af det, er at skubbe ørevoksen længere ind i øret, hvor den kan sidde fast. Øredråber, som fås i håndkøb og løsner ørevoksen, er et bedre valg. Vær forsigtig, og undlad at fjerne for meget af ørevoksen, fordi ørerne kan blive tørre og ende med at klø, hvis du ikke har nok af den.
Allergier

En allergisk reaktion kan også få indersiden af dine ører til at klø. Produkter til personlig pleje, for eksempel shampoo og body shampoo, er oftest synderen. Hvis du tit lytter til musik, så sørg for ikke at bruge øretelefoner i flere timer i træk. Øretelefoner og ørepropper kommer bakterier og snavs i din øregang, forårsager kløende ører og kan endda føre til infektioner.

Hvis du har mistanke om, at en allergi kan være årsagen til den kløen, du oplever, så find ud af, hvad der forårsager den, og hold straks op med at bruge det, der udløser det, for at få lindring.

Høreapparater og øreringe af nikkel er også sat forbindelse med kløende ører. Problemet med høreapparater er deres coating af plast. Hvis du har problemer med følsom hud, kan du udvikle en allergisk reaktion over for materialet. Hvis du bruger høreapparater, kan du også opleve at ørerne klør, hvis vand bliver fanget bag høreapparatet.

Hvis dit høreapparat er årsagen til, at dine ører klør, så kan en hørespecialist eller ørelæge hjælpe dig med at finde en løsning. Kontakt et hørecenter i nærheden af dig for at få en tid, og lad en af vores hørespecialister hjælpe dig.

Eksem og psoriasis
Eksem kan udvikle sig overalt på kroppen. Når øreeksem opstår uden en tydelig udløsende årsag, kaldes det for eksematøs dermatitis i øret. Hvis du lider af psoriasis, er du meget mere udsat for at få denne hudsygdom. Et af de væsentlige symptomer på øreeksem er kløen i eller omkring øret.
Fødevareallergier
Det vurderes, at 1-2 procent af den voksne danske befolkning lider af fødevareallergier. Når man er allergisk over for en bestemt fødevare, vil udsættelsen for det udløse en uhensigtsmæssig reaktion fra immunforsvaret. Hvis du har høfeber eller pollenallergi, kan du udvikle en lidelse, som kaldes oralt allergisyndrom. Denne form for allergi kan forhindre dig i at spise bestemte frugter, grøntsager og nødder fra træer. Hvis du lider af syndromet, klør dine ører måske, når du spiser disse fødevarer.

Andre symptomer på syndromet er blandt andet en kløende, prikkende, kradsende eller hævet mund, tunge eller hals. Så snart du synker maden, bør den kløende fornemmelse stoppe. Hvis din fødevareallergi er alvorlig, skal du måske have en EpiPen® på dig.
Forkert rengøring af ørerne
Selvom du måske til tider fristes til at rengøre hulrummet i dit øre med vatpinde, kan de forårsage inflammation i din øregang og kløen. Du bør aldrig stikke noget ind i din øregang og i stedet følge korrekte metoder til rengøring af ørerne.

Hvad er symptomerne på kløende ører?

Det er utvivlsomt svært at modstå fristelsen at prøve at kradse, når det klør i øret. Men husk, at kradse gør det formentligt kun værre. Der kan være forskellige symptomer på ører, der klør, afhængigt af den bagvedliggende årsag. Hvis øret er betændt, kan du, udover at øret klør, udvikle feber, en hævelse af øret og det kan endda væske.

Hvordan kan jeg behandle mit øre, der klør?

I de fleste tilfælde er husmidler tilstrækkelige til at lindre kløen. Det er dog yderst vigtigt at finde årsagen til problemet. Den type husmiddel, du bør bruge, afhænger af årsagen til kløen. Capsaicinbaserede cremer bruges hyppigt. Capsaicin er det samme indholdsstof, som man finder i chili. Brug cremen med omtanke, når du bruger capsaicin lokalt på åbne sår eller solskoldet, vindskadet, tør, revnet eller irriteret hud.

Naturen byder også på effektive midler. Hvis dit øreproblem skyldes tørhed, kan du komme nogle få dråber olivenolie i øregangen for at genoprette den naturlige pH-værdi og fugte den. I stedet for olivenolie kan du også prøve aloe vera.

Hvis den kløen, du oplever, skyldes en allergisk reaktion, er det bedste, du kan gøre, at holde dig væk fra det, der udløser irritationen. Du er måske nødt til at skifte din ørering eller shampoo ud med et mere naturligt alternativ.

Hvis du har en ørebetændelse, anbefaler din læge måske antibiotika eller øredråber på recept til behandling af betændelsen. Når din betændelse er forsvundet, bør den kløen, du oplevede, også stoppe.

Som du kan se, kan kløende ører være et tegn på forskellige problemer. Sørg for at få en korrekt diagnose fra lægen, inden du kommer dråber eller salver i dine ører.