Oversigt

Hvorfor er der ikke flere, der bruger høreapparater?

Moderne høreapparater er næsten usynlige i øret. De er små teknologiske vidundere, vand- og støvafvisende, og så kan de sluttes trådløst til mange andre elektroniske apparater. Og alligevel: Mange mennesker, som efterhånden hører ret dårligt, vil ofte ikke erkende, at de har brug for høreapparater. Hvorfor egentlig ikke? Det findes der mange grunde til.

Nogle vil bare ikke indrømme over for dem selv, at de hører dårligt, og en stor del ved det faktisk heller ikke engang. Da et høretab for det meste kommer langsomt snigende, er det ikke altid så let at konstatere. I starten går mange rundt med følelsen af, at andre mennesker omkring dem mumler, og de skruer bare op for fjernsynet, når det kniber med at høre det. Nogle gange overhører de også, at telefonen ringer, men alt det lader ikke til at være et rigtigt problem.

Tegnene på et høretab tager langsomt til. Hvis du bemærker tegn på et høretab hos dig selv eller hos din partner, bør du handle hurtigt, for der skal ikke ret meget til for at bevare sin gode hørelse.
Det er også en generel fordom, at det kun er ældre mennesker, som er berørte af nedsat hørelse. Der er selvfølgelig ingen, som vil virke gamle. Fra og med 40 år stiger risikoen for nedsat hørelse, og mange mennesker bemærker de første høreproblemer i denne alder. Så der er på ingen måde tale om et udelukkende aldersrelateret fænomen.

Hvilke fordomme findes der om høreapparater?

Høreapparater hjælper slet ikke – det er en fordom, som er svær at mane i jorden. Men hvorfor? For blot 10-15 år siden var høreapparater store og klodsede. De hylede, da både højtaler og mikrofon sad ret tæt på hinanden.

Myten om, at man blot skal „træne“ hørelsen, er også svær at komme til livs.

Mange af de berørte mener, at de forkæler deres hørelse med et høreapparat, og at hørelsen på den måde bliver afhængig af teknisk hjælp. Men det er forkert. Høresansen kan ikke regenerere sig selv. Hvis der først er opstået en høreskade, er denne næsten umulig at afhjælpe. Her er et høreapparat ofte den eneste mulighed for hjælp. Teknologien helbreder ikke den berørte person, men det bliver lettere at leve med et høretab.

Hvad er det første skridt, hvis jeg skal have høreapparater?

Hørelsen er en af vores vigtigste sanser. Derfor er det vigtigt, at man passer på sin hørelse og straks opsøger en hørespecialist eller en ørelæge, hvis der opstår høreproblemer. Hvis du har mistanke om nedsat hørelse, bør du straks bestille tid hos en hørespecialist eller en ørelæge. Denne finder ud af, om der foreligger en hørenedsættelse og fortæller dig om de forskellige muligheder for at afhjælpe den.

Hos AudioNova kan du altid få en gratis og uforpligtende høretest. Find dit nærmeste hørecenter her.

Hvad skal jeg være opmærksom på før købet?

At få høreapparater er en vigtig beslutning, som kan øge din livskvalitet i væsentlig grad. Opsøg en erfaren hørespecialist, og tag dig god tid til at finde en passende løsning.
  • Find yderligere oplysninger om høreproblemer og om, hvordan disse kan behandles
  • Tag vores online høretest som forberedelse
  • Find en klinik i nærheden af dig
  • Lad dig ikke føre på afveje af billige reklametilbud under din søgning: Digitale høreapparater har deres pris, men de giver en masse fordele, hvis en hørespecialist indstiller dem efter dine individuelle høreproblemer og behov
  • Få foretaget en høretest hos din hørespecialist, og få en grundig forklaring af alle resultaterne.
  • Få en detaljeret gennemgang af de forskellige modeller, som passer til dig, dine høreproblemer og din livsstil
  • Undersøg, hvilke ydelser der følger med i købsprisen. Lad din hørespecialist forklare omkring forsikringsdækning og muligheder for at reducere omkostningerne for vedligeholdelse, reparationer, eller hvis du mister apparatet
  • Kontroller, at apparatet er optimalt indstillet. Det er ubehageligt at gå rundt med dårligt indstillede apparater, og så giver de dig heller ikke den ønskede lydkvalitet
  • Fortæl alle omkring dig om dit nye apparat, og meddel dine venner og bekendte, at de fra nu af ikke længere behøver at tale så højt til dig

Har jeg brug for særligt tilbehør?

Der findes ekstraudstyr, som sikrer en bedre taleforståelighed, når du ser fjernsyn, taler i telefon eller er i større grupper. Teknologi og ydeevne varierer fra høreapparat til høreapparat og afhængigt af producent, model og pris. Faktum er: Jo flere konkrete oplysninger du giver din audiologist om din hverdag, desto mere præcist kan denne rådgive og vejlede dig ved udvælgelsen af det passende tilbehør til dit høreapparat.

Høreapparater kan gøre meget mere end blot at øge lydstyrken. De registrerer automatisk forskellige lyttesituationer og tilpasser sig. På den måde kan du genfinde glæden ved sociale arrangementer og teaterforestillinger. Der er også mulighed for at tilslutte forskellige ekstra lydsystemer som for eksempel en teleslynge. Med en teleslynge kan lyden ved foredrag, forestillinger, i biografen og teateret overføres direkte til dine apparater. På den måde bortfiltreres forstyrrende baggrundsstøj – som altid er til stedet i større menneskemængder – på den mest effektive måde.

Der findes følgende systemer:
Forbindelse via Bluetooth
Mange moderne høreapparater er i dag udstyret med Bluetooth-modtagere. De gør det muligt at overføre signalerne fra mobiltelefoner eller lydenheder direkte til høreapparatet og dermed ind i øret. Fordel: Telefonsamtalen går klart og tydeligt igennem, og du kan nyde musikken uden forstyrrelser fra omgivelserne.
 
FM-anlæg til trådløs signaloverførsel
I nogle mødelokaler og på spillesteder anvendes der frekvensmodulerede radiosignaler. Det gør det muligt at overføre tale særskilt i støjfyldte omgivelser eller ved dårlig akustik. Der findes to forskellige typer af tilbehør, der gør det muligt at modtage disse signaler med høreapparatet og direkte i øret: En modtager, der sættes på bag-øret-apparatet, eller en ekstra FM-modtager, som bæres på kroppen.

 
Induktive høresystemer
Hvis dit høreapparat er udstyret med en teleslynge, kan du modtage lydsignaler uden forstyrrelser direkte i øret. Det er en rigtig smart løsning til for eksempel biografer, teatre og foredrag, hvor mange mennesker samlet på ét sted kan skabe en del baggrundsstøj.
Infrarød-høreapparater
Dette ekstraudstyr kan overføre lydsignaler fra audioenheder eller mikrofoner. Infrarødt lys overfører signalerne fra en sender til modtageren, som konverterer infrarødsignalet til lydbølger direkte i øret.