Oversigt

De typiske symptomer på stoppede ører


Hvis du nogensinde har prøvet at have en ophobning af ørevoks, ved du, hvor ubehageligt det kan være. Der findes mange forskellige råd til, hvordan man bedst fjerner ørevoks, såsom ørelysning, vatpinde eller ørerensere købt i håndkøb, for at afhjælpe problemet. Men hvordan renser man egentlig ørerne korrekt? Kan du bruge en vatpind til at fjerne ørevoksen? Kan vatpinde beskadige ørekanalen? Er ørelysning farligt? Læs videre for at få den viden om rensning af ørerne, du har brug for.

Hvilken funktion har ørevoks?

Inden vi dykker længere ned i emnet om sikker fjernelse af for meget ørevoks, er det vigtigt at forstå, hvad ørevoks er. Ørevoks, også kaldet cerumen, er mere nyttigt end du måske umiddelbart tror. Det er naturligt og et sundhedstegn, at din krop producerer det, så den kan varetage forskellige vigtige funktioner. Denne klistrede, voksagtige masse får alt for lidt ros for alt det gode, den faktisk gør.

For eksempel lukker den bittesmå smudspartikler, døde hudceller og støv inde og filtrerer det ud og væk fra trommehinden og det indre øre. Denne beskyttende funktion kaldes for en selvrensningsmekanisme. Ørevoks smører også dine ørekanaler og forhindrer dem således i at blive tørre og klø.

Hvordan renser man ørerne derhjemme?

Det er ikke usædvanligt for nogle mennesker at opleve at have for meget ørevoks. Hvis din ørekanal er helt stoppet, bør du ikke forsøge at fjerne ørevoksen selv. I den situation er det bedre at kontakte en ørelæge. Hvis ørerne kun er delvist stoppede og ørehulen kun er lidt tilsmudset, kan du prøve følgende metode:

Trin 1
Skyl din ørekanal med lunkent vand eller en saltvandsopløsning. Du kan bruge et ørevandingssæt til dette formål. Du bør kun gøre dette, hvis dine trommehinder er intakte, og der ikke er tegn på perforering, såsom ørepine eller flåd fra øret med betændelse eller blod. Efter nogle få minutter vil det lunkne vand blødgøre ørevoksen, så den kan komme ud gennem det ydre øre. En enkel måde at gøre det på er ved at lade en smule vand komme ind øret, når du tager brusebad.

Trin 2
Dup øreåbningen og væsken meget forsigtigt med en ren klud. Vær forsigtig, når du bruger varmt vand. Vandets temperatur bør aldrig være meget varm, kun lunken.

Endnu et råd: Du kan hjælpe gammel ørevoks med at bevæge sig ud af øret ved at tygge og bevæge dine kæber. Når ørevoksen først når til øreåbningen, kan den tørre og falde ud af øret. Du kan også tørre den af ørebrusken med en klud eller noget vat.

Hvis du har snævre ørekanaler eller meget store mængder ørevoks, kan det måske bedst betale sig at gå til en ørelæge. En specialist kan fjerne propper af ørevoks på sikker vis, så din hørelse ikke påvirkes. Ignorer ikke tegnene på en tilstopning, så ørevoks bliver ophobet i ørekanalen. Hvis du gør det, kan det på længere sigt medføre et høretab.

Søg altid lægehjælp, hvis muligt, og lad en professionel fjerne ørevoksen. Dine ørers konstruktion er utroligt fin, og for store mængder ørevoks kan beskadige dine trommehinder. Selvom der ikke foreligger en sprængning af trommehinden, anbefaler vi, at du opsøger en ørelæge, fordi et medicinsk indgreb kan være nødvendigt i nogle tilfælde. Bruger man høreapparat, eller svømmer man jævnligt, har man eventuelt også brug for ekstra pleje af ørekanalen for at forhindre infektioner.

Hvad bør jeg ikke gøre, når jeg renser mit øre?

I forbindelse med rensning af ørerne findes der en del misforståelser. Ikke alle metoder er sikre eller gode løsninger, når det gælder fastsiddende ørevoks.

Vatpinde

Selvom mange mennesker bruger vatpinde til at rense ørerne, er de ikke sikre at bruge. Det er aldrig en god idé at stikke genstande ind i din ørekanal. Vær ekstra forsigtig, især hvis du tidligere er blevet opereret i øret, har en sprængt trommehinde, eller du har ørepine eller dræn.

Undgå at bruge vatpinde i det hele taget. Forestil dig et smalt rør, som du vil rense for snavs med en pind. Pinden, som du bruger, er kun marginalt smallere, men meget kortere end selve røret. Kan du se, hvorfor det ikke er nogen effektiv strategi? På samme måde vil du ende med at skubbe proppen længere ind, når du stikker en vatpind ind i din ørekanal. Eventuelt tilstopper du ikke kun hele udgangen, men risikerer også at beskadige trommehinden. En anden mulig komplikation er, når ørevoksen bliver hård lige ved trommehinden, hvilket kan medføre et drastisk høretab.

Ørelysning/ear candling

Ørelysning, eller ear candling, er en anden populær metode til selv at rense ørerne. Selvom mange reklamerer ivrigt for dets effektivitet, anbefaler vi det ikke. Ørelysning er et modefænomen i øjeblikket. Desværre er risikoen for skader forårsaget af varm voks meget høj, hvilket kan føre til permanent beskadigelse af ørekanalen.

Sammenfatning

Her er en sammenfatning af de generelle retningslinjer til at gøre rensningen af ørerne så sikker og effektiv som muligt:
  1. Bed en læge om at fjerne ørevoks for dig, såfremt det er muligt
  2. Skyl din ørekanal med lunkent (ikke meget varmt) vand
  3. Rens de ydre kanter af din øreåbning med en fugtig klud
  4. Sørg for ikke at komme nogen som helst form for vatpind ind i din ørekanal

Er dine ører rene, men generer dig stadigvæk?

Få din hørelse testet i løbet af kun 30 minutter i et af vores hørecentre nær dig. Det kan være en god idé at sikre dig, at du ikke har en voksprop i ørerne, inden du får foretaget en høretest, da en test i så fald ikke kan gennemføres.