Man-fre fra kl. 09.00 til 18:30 7060 6800

Har du nogensinde tænkt nærmere på at beskytte din hørelse? Nej? Det er du formentlig ikke alene om. Ofte tænker vi nemlig ikke lige på, hvilke konsekvenser støj i hverdagen har for vores hørelse. Permanent støj kan ikke blot medføre hørenedsættelse, men medfører også en lang række andre helbredsmæssige risici. Her kan du læse mere om konsekvenserne af støj, og om hvordan du bedst kan beskytte din hørelse.

Hvorfor skal jeg passe på min hørelse?

I modsætning til øjet, som lynhurtigt kan lukke øjenlåget, kan hørelsen ikke beskytte sig selv mod støj. Vi kan ikke bevidst lukke ned for vores hørelse eller kort slå den helt fra – den modtager hele tiden lyde, støj eller larm. Derfor kan hårcellerne ved regelmæssig eller akut ekstrem lydbelastning lide eller endda dø. Det kan i værste fald medføre en hørenedsættelse.

For at sikre at vi også fremover kan nyde hele livets lydspektrum, skal vi altså gøre noget aktivt for at beskytte vores vigtigste sans. Hvis ikke, kan vi på et eller andet tidspunkt ikke længere stole på den – hverken i samtaler eller i faresituationer.
Mand og kvinde taler og drikker kaffe

Hvilke sundhedsmæssige konsekvenser har en høj støjbelastning?

Ofte er vi slet ikke bevidste om, at vores hørelse er udsat for farer i mange hverdagssituationer: For høj musik på diskoteker, ved koncerter eller larm ved gør-det-selv-arbejde kan selv ved unge mennesker hurtigt medføre nedsat hørelse. Med lydstyrkeværdier på cirka 80 decibel ligger permanent støj fra eksempelvis en hovedvej i risikoområdet og kan skade hørelsen på længere sigt. Ud over en støjbetinget hørenedsættelse, som stadig flere mennesker er berørt af, kan høje lyde også medføre tinnitus eller et akustisk traume.
Permanent støj påvirker ikke kun vores hørelse, men også hele kroppen. Enhver form for støj sætter nemlig det menneskelige legeme i alarmberedskab. Det medfører udskillelse af stresshormoner, øget puls samt højere blodtryk og åndedrætsfrekvens. Andre konsekvenser af støjbelastning kan også være koncentrationsproblemer, mindre energi og overskud, søvnproblemer, højt blodtryk og endda hjerte-kar-sygdomme.

Med et passende høreværn kan du effektivt forebygge høreskader og andre helbredsmæssige risici.

Har du brug for høreværn?

Hvornår larm opfattes som støjende og ubehagelig, er forskelligt fra person til person. Smertetærsklen ligger ved cirka 120 decibel, men trafikstøj, motorlyde eller et diskoteksbesøg med værdier på over 80 decibel kan påvirke helbredet negativt. Men hvor meget er en decibel eller 10 decibel overhovedet? Se her en oversigt over en række hverdagslyde, og hvor mange decibel de er.

Strategier til beskyttelse af hørelsen

Hvis du vil undgå en hørenedsættelse, bør du være opmærksom på nogle tips omkring høreværn. De er nemme at bruge og bidrager til, at din hørelse udsættes for mindre skadelig støj, så du fortsat kan nyde en perfekt hørelse.
Skru ned!
Radio, fjernsyn, mp3-afspiller: Sørg for ikke at overskride en bestemt lydstyrke, og skru hellere lidt ned.
Reducer!
Formindsk antallet af parallelle støjkilder. Sideløbende samtaler, musik ved computeren og kørende elektriske apparater er en belastning for hørelsen.
Køb støjsvage apparater!
Vaskemaskine, opvaskemaskine, køleskab: Vær opmærk på decibel-angivelsen, når du køber elektriske apparater: Jo mindre tallet er, desto mere støjsvag og dermed også bedre for din hørelse.
Gå væk fra kilden!
Hold så stor afstand til støjkilden som muligt. Hvis det bliver for højt, går du endnu længere væk, også selv om du bliver nødt til at forlade lokalet helt.
Brug høreværn!
Du skal altid bruge høreværn, når du udfører støjende aktiviteter og eksempelvis slår græs eller saver træ. En rundsav udsender 110 decibel – altså lige under smertetærsklen.
Beskyt hørelsen!
Samtaler, ringende telefoner, musik eller biler, der nærmer sig: Hørelsen, som er en af vores vigtigste sanser, understøtter os nærmest automatisk i hverdagen. Derfor skal vi beskytte hørelsen aktivt, sådan at vi har glæde af den hele livet igennem.
Hold dig for ørerne!
Det, der er en refleks hos børn, skal ofte graves frem fra hukommelsen hos de voksne: Hold dig for ørerne ved akut støjbelastning, og gå væk fra støjkilden.
Hvis du følger disse enkle råd, kan du skåne din hørelse, så den også fremover er i topform. Rådene sikrer også, at du kan opfatte og nyde alle hverdagens lyde.

Hvilke typer af høreværn findes der?

Der findes et stort udvalg af forskellige typer høreværn, der er skræddersyet til enhver situation og ethvert behov, og som sikrer, at din hørelse er beskyttet mod høje lydstyrker og de dermed forbundne helbredsmæssige konsekvenser.

Hvis du er udsat for støjende omgivelser, hvis lyde gør dig nervøs, eller hvis du har svært ved at koncentrere dig, er det formentlig hensigtsmæssigt med høreværn. Takket være forskellige filtre og dæmpingsværdier fås der også egnede høreværn til mange forskellige fritidsaktiviteter. Uanset om du er ude at bade, kører motorcykel, er handyman derhjemme eller er på festival. Klik her, for at læse mere om de forskellige typer høreværn, og hvad de koster.

  • Musik: Musikere, DJs, lydfolk, på diskotek/cafe, til koncert og fester
  • Motorcykel: Motorcyklister, chauffører i åbne biler, tilskuere til motocross
  • Sovepropper: Til folk, der ønsker ro og afslapning
  • Industri: Rejsende med fly/tog/bus, flykabinepersonale, industriarbejdere
  • Svømning: Til børn og voksne i forbindelse med svømning
  • Jagt: Til jægere

Brug for høreværn?

Pas godt på hørelsen med høreværn og ørepropper
Er jeg i fare for høreskade?
Find et hørecenter nær dig