Overblik:

Hvad forårsager bihulebetændelse?

Bakterie-, svampe- eller virusinfektioner kan forårsage bihulebetændelse som følge af obstruktion eller hævelse af bihulerne.

Allergi og langvarig forkølelse kan også forårsage bihulebetændelse, da de skaber betændelse og hævelse af knoglepladerne i næsen (turbinerer), hvilket får slim til at opbygge sig.1

Meget ofte opstår denne hævelse efter kontakt med fx røg, klor eller støv.

Hvad er de 4 vigtigste symptomer på bihulebetændelse?

De fire vigtigste symptomer på bihulebetændelse omfatter:
 1. Tilstoppet næse: Din næse kan føles blokeret eller tilstoppet, hvilket gør det svært at trække vejret gennem næsen.
 2. Ansigtssmerter og tryk: Du kan opleve smerter og tryk i din pande, kinder og omkring dine øjne.
 3. Hovedpine: Du kan have hovedpine, der er centreret omkring din pande eller øjne.
 4. Post-nasal drop: Du vil muligvis bemærke, at slim drypper ned bag i din hals, hvilket kan forårsage ondt i halsen og hoste.2

Forårsager bihulebetændelse ørepine og kæbesmerter?

Ja, bihulebetændelse kan forårsage ørepine og kæbesmerter.

Dette skyldes, at bihulerne og ørerne er forbundet med en smal kanal kaldet det eustakiske rør. Når bihulerne bliver betændt og blokeret, kan det eustakiske rør også blive blokeret, hvilket fører til en opbygning af tryk i øret.

Dette kan give øresmerter, og i nogle tilfælde kan bihulebetændelse også give smerter og ømhed i kæben.

Hvordan føles øresmerterne ved bihulebetændelse?

Sinus øresmerter kan føles som et kedeligt, smertende tryk eller fylde i øret. Smerten kan også beskrives som en skarp, stikkende fornemmelse, og den kan forværres, når du bøjer dig frem eller lægger dig.

Sinus-øresmerter kan også ledsages af andre symptomer såsom svimmelhed og tinnitus (ringen for ørerne).

Hvor længe varer øresmerterne ved bihulebetændelse?

Varigheden af øresmerter forårsaget af bihulebetændelse kan variere afhængigt af sværhedsgraden af infektionen og individets immunsystem.

I nogle tilfælde kan øresmerter forbedres inden for få dage efter behandlingsstart. I mere alvorlige tilfælde eller akut bihulebetændelse kan det dog tage flere uger, før smerten forsvinder helt.

Kan bihulebetændelse forårsage høretab?

Mens bihulebetændelse kan forårsage øresmerter og en følelse af fylde i øret, er det generelt ikke forbundet med permanent høretab.

Men i sjældne tilfælde kan bihulebetændelse føre til en tilstand kaldet mellemørebetændelse3, som er en infektion i mellemøret. Dette kan forårsage midlertidigt høretab, da den inficerede væske ophobet i mellemøret blokerer lydens passage til det indre øre. Dette forsvinder normalt, når infektionen er blevet behandlet.

Hvis mellemørebetændelse ikke behandles hurtigt, og væskeophobningen skaber endnu mere øretryk, kan trommehinden endda briste, så væsken kan udskilles i øregangen.

Hvad hjælper på øresmerter fra bihulebetændelse?

Hvis du oplever øresmerter på grund af bihulebetændelse, er der flere ting, du kan gøre for at lindre smerten:
 1. Brug en varm kompres: Påføring af en varm kompres på det berørte øre kan hjælpe med at lindre smerter og reducere betændelse.
 2. Prøv smertestillende håndkøbsmedicin: Håndkøbsmedicin såsom acetaminophen eller ibuprofen kan hjælpe med at reducere smerte og betændelse.
 3. Brug en saltvandsnæsespray: En saltvandsnæsespray kan hjælpe med at fjerne slim og lindre overbelastning, hvilket kan være med til at lindre øresmerter.
 4. Hold dig hydreret: At drikke rigeligt med væske kan hjælpe med at fortynde slim og reducere overbelastning.

Resumé

Bihulebetændelse er en almindelig tilstand, der kan forårsage en række symptomer, herunder øresmerter og en følelse af fylde i øret.

Hvis du oplever øresmerter eller andre symptomer på bihulebetændelse, er det vigtigt at se din praktiserende læge for en præcis diagnose og passende behandling.

De fleste tilfælde af bihulebetændelse-relaterede øresmerter kan behandles med fx varme kompresser, smertestillende midler og saltvandsnæsespray.

Mens bihulebetændelse kan være ubehageligt, er det generelt ikke forbundet med langvarigt høretab.

Referencer

 1. Healthwise Staff. (2022). Enlarged Turbinates: Care Instructions. Retrieved from https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=uh5087#:~:text=The%20turbinates%20are%20thin%2C%20bony,overuse%20of%20decongestant%20nasal%20sprays, on 16 May 2023.
 2. American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery. (2019). Sinusitis. Retrieved from https://www.enthealth.org/conditions/sinusitis/ , on 16 May 2023.
 3. Mayo Clinic. (2021). Middle ear infection (otitis media). Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-otitis-media/symptoms-causes/syc-20351602 , on 16 May 2023.
Oplysningerne i denne artikel er kun til uddannelsesmæssige og informative formål. Du bør ikke bruge oplysningerne som en erstatning for professionel medicinsk rådgivning, og de bør heller ikke erstatte et besøg hos lægen. Hvis du har spørgsmål om dit helbred, bør du altid rådføre dig med en læge eller andet sundhedspersonale.