Find Hørecenter
Online Høretest
Ring 70 60 68 84
Bestil tid til høretest
Høreapparater
Høreapparatsmærker

Er du pårørende til person med høretab?

Høretab påvirker hele familien. Som pårørende kan du gøre en forskel. Få viden og råd til at støtte på en tryg måde.

Det er ikke kun personen med nedsat hørelse, som må leve med det - også familie og venner er påvirkede af situationen. Derfor er det vigtigt, at personen med høretab får hjælp til at få gjort noget ved hørelsen, så personen selv samt familie og venner kan opleve de positive forandringer, når et høretab bliver behandlet.

Hørelsen påvirker livskvaliteten

Når hørelsen svækkes, går det ud over livskvaliteten – især samvær med familie og venner. De fleste høretab skyldes alder, og halvdelen af os oplever nedsat hørelse, når vi fylder 60 år.

Selvom du selv hører godt, kender du sikkert nogen, der ikke gør. Høretab rammer 1 ud af 7 danskere (kilde: hoereforeningen.dk) og påvirker både den ramte og omgivelserne. Mange trækker sig fra sociale situationer og har brug for hjælp til at følge med i samtaler.

barnebarn og bedstemor.jpg

De pårørende spiller en vigtig rolle

Et høretab bemærkes oftest først af familie og venner. Personer med et ubehandlet høretab er enten ikke selv klar over, at de har nedsat hørelse, eller også har de vanskeligt ved at erkende det. Det tager typisk op til 7 år at erkende, at man har et høretab, og at høreapparater ofte er den bedste løsning.

Som pårørende spiller du derfor en vigtig rolle i forhold til, at personen med høretab bliver gjort opmærksom på, at han/hun har behov for hjælp til behandling af sit høretab hurtigst muligt. Vi giver derfor gode råd og tips til, hvordan du/I bedst muligt kan hjælpe den af dine kære, som har nedsat hørelse, så I alle kan fortsætte med at nyde livet og samværet med hinanden.

senior_veninder_der_snakker.jpg

Hvad skal jeg som pårørende være opmærksom på?

Der er følgende tegn, du skal være opmærksom på, hvis én af dine nærmeste har et høretab. Det kommer til udtryk både når du snakker og fører en samtale med dem, men der sker typisk også forandringer i deres adfærd og personlighed.

Vær opmærksom på følgende tegn

  • De misforstår ofte, hvad der bliver sagt, og svarer forkert på spørgsmål eller undlader at svare
  • Deres tv eller radio er skruet meget højt op
  • De beder dig ofte om at gentage, hvad du siger, da de synes, du mumler, når du taler
  • De bliver lettere trætte, når de er sammen med en større gruppe af mennesker
  • De er ikke så sociale, som de plejede at være
  • De bliver lettere vrede eller frustrerede

Hvad kan jeg som pårørende gøre for at hjælpe?

Hvis du mærker tegn på høretab hos en ven eller i familien, så foreslå en høretest.

De kan starte med vores gratis online test – den tager kun få minutter. Eller de kan få en gratis og uforpligtende høretest i et af vores hørecentre rundt i landet. Bestil tid online eller ring på 70 23 08 55.

Ved en høretest i et hørecenter får man også gode råd og personlig vejledning af vores dygtige personale.

Kender du én, der hører dårligt, bruger du sikkert tid på at gentage og forklare. Det kan være trættende – både for dig og andre i familien. Derfor er det en god idé at få gjort noget ved hørelsen. Det gør livet lettere for jer alle.

hearing-test-with-audiologist.jpg

Gode råd

Hvis du kender nogen, der har problemer med hørelsen, er der en masse, du kan gøre for, at samtalen bliver nemmere for jer begge. Når I er sammen, bruger du muligvis meget tid på at gentage, forklare og tydeliggøre, hvad der er blevet sagt over for den, der ikke kan høre. Ofte tænker personen med høreproblemerne ikke over, at de skal have hjælp til at følge med i en samtale, men på et tidspunkt vil du nok opleve, at det bliver for meget for dig og familien, og I vil derfor sikkert opfordre jeres kære til at få gjort noget ved den dårlige hørelse – ikke kun for vedkommendes skyld, men også for jeres skyld.

  • Prøv at finde stille steder med så lidt baggrundsstøj som muligt, så det bliver lettere at føre en samtale – undgå derfor støjende steder såsom cafeer, restauranter og i trafikken
  • Når du er sammen med en gruppe af mennesker, så husk, at I skal skiftes til at tale, forsøg ikke at afbryde eller tale i munden på hinanden
  • Hvis du er sammen med en gruppe af mennesker, skal I gerne sidde i en cirkel, da det dermed er lettere for alle at følge med i samtalen
  • Sørg altid for, at den person, du snakker med, kan se dit ansigt klart og tydeligt, når du taler. Mange mennesker bruger mundaflæsning for at følge med i en samtale – uden at de selv ved det
  • Hvis nogen har problemer med at forstå dig, så prøv at udtrykke dig på en anden måde i stedet for at gentage det, du først sagde. Det kan være, at nogle ord er vanskeligere at høre end andre

Hvilken hjælp er tilgængelig?

Er høretabet aldersbetinget, kan høreapparater være løsningen. Hos AudioNova har vi moderne høreapparater – mange fra kr. 0,-. De er små, diskrete og hjælper både med at forstærke tale og fjerne støj.

Det er en god idé, at du som pårørende kærligt opfordrer til en høretest. Den er gratis og foretages af vores professionelle personale.

Hvis testen viser et høretab, giver vi jer klar besked og hjælper med næste skridt.

Tag gerne med til høretesten. Det gør oplevelsen tryggere for den, du holder af – og du kan også hjælpe med at forklare problemet.

hearing-test-with-woman-500.jpg

Lydeksempler

Pårørende er meget velkomne i tilpasningen af høreapparater. De opdager ofte høretabet først. Men hvordan lyder verden med nedsat hørelse? Vores lydeksempler viser, hvordan klassisk musik eller udrykning kan opleves med høretab.

Netværksgrupper til den med høretab

I en netværksgruppe mødes du med andre, der kender til livet med høreproblemer. I deler erfaringer og støtter hinanden.

Grupperne dannes via Høreforeningens lukkede Facebook-grupper (Øst og Vest). I mødes privat ca. hver 2. måned – eller digitalt, hvis I ønsker det. For at deltage skal du være medlem af Høreforeningen.

Netværksgrupperne giver fællesskab og gode råd i hverdagen. Som en deltager siger: "Det er guld værd at møde nogen, der forstår mig."

Bliv medlem
netvaerksgruppe-moede-paaroerende-editorial.png

Find mere information om nedsat hørelse

Hvad er nedsat hørelse, hvordan foregår en høretest eller hvordan forholder du dig som pårørende til en med høretab? Vi har samlet en række informationer omkring nedsat hørelse.

Hvad er et høretab?

Det at høre er en af vores vigtigste sanser. En stor del af vores kommunikation sker via hørelsen. Vores hørelse advarer os også om farer, giver os mulighed for at lytte til musik og lader os nyde fuglenes sang.

Læs mere

Er du pårørende?

Læs mere

Bestil tid til høretest

Bestil tid
Vores produkter
  • Høreapparater
  • Tilbehør til høreapparater
  • Høreværn
  • Webshop
Kontakt os
  • Ring til os
    +45 70 60 68 00
  • Send en mail
  • Kundeservice
  • Databeskyttelsespolitik
  • Brugervilkår
  • Cookiepolitik
  • Leverandørprincipper
  • Cookiepræferencer