Vil du gerne forbedre din hørelse, og er du på udkig efter det helt rigtige høreapparat til dig? Så er du på rette spor. Vi har lavet en oversigt over de vigtigste høreapparattyper samt fordele og ulemper ved dem hver især. Vi hjælper dig selvfølgelig også gerne videre med personlig rådgivning.
I dag kan høreapparatsbrugere opleve lyd i sin mest naturlige form og få en god taleforståelse. Derudover har moderne høreapparater ofte et attraktivt design, er lavet af kvalitetsmaterialer og findes i et næsten ubegrænset udvalg af farver og former. Selv ved stigende ydeevne bliver høreapparater i dag stadig mindre og mindre. Ved hjælp af den digitale signalbearbejdning åbner høreapparatsteknologien op for helt nye muligheder. Minicomputeren inde i apparaterne bearbejder de akustiske signaler, der møder den, analyserer dem og samler dem til et digitalt lydbillede. AudioNova fører et bredt udvalg af høreapparater fra forskellige producenter og vælger sammen med dig de bedste høreapparater. For nedsat hørelse er lige så individuel som et fingeraftryk og enhver, der er berørt, oplever nedsat hørelse på forskellig vis. Personlige faktorer spiller også ind på valget af de rigtige høreapparater. Der findes ikke et høreapparat, der er egnet til alle.
Høreapparater fås i mange forskellige udformninger, til forskellige typer hørenedsættelse eller høretab og fra en lang række høreapparatsproducenter. Det store udvalg på markedet sikrer, at høreapparaterne kan tilpasses dine individuelle ønsker og forestillinger, og at der ikke er lang vej til knivskarp og uindskrænket hørelse. Nedenfor får du et lille indblik i, hvilke kendetegn der adskiller de forskellige høreapparater.
Principielt kan man skelne mellem analoge og digitale høreapparater. De fleste nye høreapparater er digitale. Den eneste forskel mellem analoge og digitale høreapparater er den måde, de behandler signaler på. Analoge høreapparater opfanger signaler fra omgivelserne. Disse gengives forstærket gennem højttaleren. De kan hverken filtrere eller reducere støj.
Ved høreapparaternes konstruktionstyper skelnes der mellem lukkede og åbne konstruktioner. Åben betyder, at lydbølgerne fortsat kan nå ind til trommehinden på naturlig vis. Den åbne konstruktion finder man ved bag-øret-apparater, også kaldet BTE-apparater. Her fastgøres lytteslangen og ørestykket i den ydre øregang. Da de hørbare lyde ikke forstærkes yderligere, er det muligt at anvende sin naturlige hørelse. Derudover gør den åbne konstruktion det lettere at ventilere øregangen. Ved den lukkede konstruktion er den ydre øregang mere eller mindre lukket af med et ørestykke – en formstøbt ’prop’ – eller et i-øret-apparat, også kaldet ITE-apparater. Det betyder ikke, at øret ikke bliver ventileret. Takket være den individuelle tilpasning af ørestykket sidder det bedre i øret og sikrer en mere direkte overførsel. Det gør det nemmere at udnytte hele høreapparatets effektspektrum. Derudover er den lukkede konstruktion mere fleksibel og kan anvendes til forskellige typer af høreproblemer.
Fordele ved BTE-apparater
Ulemper ved BTE-apparater
BTE-apparatets opbygning
Alle høreapparater består af de samme hovedkomponenter. Med udgangspunkt i bag-øret-høreapparater ser funktionerne således ud:
Forbindelsen fra høreapparatet til øret skabes via lytteslangen, som ender i en fikseringsskærm eller et ørestykke/en øreskål (øreprop). En videreudvikling af det klassiske BTE-høreapparat er modellen med ekstern modtager, også kaldet RIC-apparater (Receiver In Canal), hvor højttaleren befinder sig i øret og dermed leder lyden direkte videre til trommehinden.
Fordele ved i-øret-høreapparater
Ulemper ved i-øret-høreapparater
I-øret-høreapparater opdeles i følgende undertyper: