Man-fre fra kl. 09.00 til 18:30 7060 6800
Vil du besøge World of Hearing?
Bestil tid i World of Hearing, og oplev med egne ører den forskel, høreapparater kan gøre. World of Hearing ligger i Lyngby og i Aarhus.
Webshop
Her finder du blandt andet filtre, domes og batterier til høreapparater og et udvalg af høreværn og ørepropper til forskellige formål.

Vil du gerne forbedre din hørelse, og er du på udkig efter det helt rigtige høreapparat til dig? Så er du på rette spor. Vi har lavet en oversigt over de vigtigste høreapparattyper samt fordele og ulemper ved dem hver især. Vi hjælper dig selvfølgelig også gerne videre med personlig rådgivning.

Høreapparater i højeste kvalitet

I dag kan høreapparatsbrugere opleve lyd i sin mest naturlige form og få en god taleforståelse. Derudover har moderne høreapparater ofte et attraktivt design, er lavet af kvalitetsmaterialer og findes i et næsten ubegrænset udvalg af farver og former. Selv ved stigende ydeevne bliver høreapparater i dag stadig mindre og mindre. Ved hjælp af den digitale signalbearbejdning åbner høreapparatsteknologien op for helt nye muligheder. Minicomputeren inde i apparaterne bearbejder de akustiske signaler, der møder den, analyserer dem og samler dem til et digitalt lydbillede.

AudioNova fører et bredt udvalg af høreapparater fra forskellige producenter og vælger sammen med dig de bedste høreapparater. For nedsat hørelse er lige så individuel som et fingeraftryk og enhver, der er berørt, oplever nedsat hørelse på forskellig vis. Personlige faktorer spiller også ind på valget af de rigtige høreapparater. Der findes ikke et høreapparat, der er egnet til alle.

Høreapparater med offentligt tilskud

Som kunde i et privat hørecenter som AudioNova, kan du også være berettiget til tilskud fra det offentlige. Når du har fået foretaget en høreprøve, der viser, at du har et høretab, skal du som førstegangsbruger af høreapparater have en henvisning fra en øre-, næse-, halslæge for at blive tilskudsberettiget.

Vi samarbejder med uvildige øre-, næse-, halslæger, som kan tilse dig og lave en henvisning, hvis de finder, at høreapparater kan være en hjælp for dig. Herefter hjælper vi dig med at søge det offentlige tilskud. Du kan også være berettiget til andre former for tilskud. Læs mere om de forskellige muligheder for tilskud her

Hvilke typer af høreapparater findes der?

Høreapparater fås i mange forskellige udformninger, til forskellige typer hørenedsættelse eller høretab og fra en lang række høreapparatsproducenter. Det store udvalg på markedet sikrer, at høreapparaterne kan tilpasses dine individuelle ønsker og forestillinger, og at der ikke er lang vej til knivskarp og uindskrænket hørelse.

Nedenfor får du et lille indblik i, hvilke kendetegn der adskiller de forskellige høreapparater.

Fire mænd på cykeltur

Hvad er forskellen på digitale og analoge apparater?

Principielt kan man skelne mellem analoge og digitale høreapparater. De fleste nye høreapparater er digitale. Den eneste forskel mellem analoge og digitale høreapparater er den måde, de behandler signaler på.

Analoge høreapparater opfanger signaler fra omgivelserne. Disse gengives forstærket gennem højttaleren. De kan hverken filtrere eller reducere støj.

Digitale høreapparater konverterer lyden til elektroniske informationer. Det er kun væsentlige signaler, som forstærkes og videresendes. Høj baggrundsstøj reduceres. Dermed bliver hørelsen også bedre i støjfyldte omgivelser. Apparatet kan tilpasses til individuelle behov og er mindre end de analoge modeller. Derudover har digitale høreapparater bedre lydkvalitet samt en mere tydelig taleforståelighed. Dette letter hørelsen endnu mere.

Hvad er forskellen på åbne og lukkede konstruktioner?

Ved høreapparaternes konstruktionstyper skelnes der mellem lukkede og åbne konstruktioner. Åben betyder, at lydbølgerne fortsat kan nå ind til trommehinden på naturlig vis. Den åbne konstruktion finder man ved bag-øret-apparater, også kaldet BTE-apparater. Her fastgøres lytteslangen og ørestykket i den ydre øregang. Da de hørbare lyde ikke forstærkes yderligere, er det muligt at anvende sin naturlige hørelse. Derudover gør den åbne konstruktion det lettere at ventilere øregangen. 

Ved den lukkede konstruktion er den ydre øregang mere eller mindre lukket af med et ørestykke – en formstøbt ’prop’ – eller et i-øret-apparat, også kaldet ITE-apparater. Det betyder ikke, at øret ikke bliver ventileret. Takket være den individuelle tilpasning af ørestykket sidder det bedre i øret og sikrer en mere direkte overførsel. Det gør det nemmere at udnytte hele høreapparatets effektspektrum. Derudover er den lukkede konstruktion mere fleksibel og kan anvendes til forskellige typer af høreproblemer.

Hvad er bag-øret-apparater (BTE)?

BTE står for Behind the Ear. Disse høreapparater bæres bag øret lige over det ydre øre. Vigtige komponenter som for eksempel højttaleren er placeret i huset bag øret. Lyden ledes til et ørestykke via et vinkelstykke og en lille plastslange. Dette sidder i den ydre øregang. Det sikrer, at høreapparatet bliver på samme position og overfører lydbølger til trommehinden.

BTE-apparaternes udformning
De nyeste høreapparater er små og filigrane. Det gør dem meget diskrete, og huset fås i forskellige farver. Disse høreapparater har også bluetooth. Sportsudøvere kan få modeller, der er vand-, sved- eller støvafvisende. Der findes endda høreapparater, som kan anvendes, når du er ude at bade. Disse fungerer ned til en meters dybde.

Fordele ved BTE-apparater

 • Plads til store og effektive batterier
 • Større og mere brugervenlige trykknapper til programvalg
 • Åben konstruktion
 • Forbindelse til radio eller fjernsyn ved hjælp af monterbar audiosko, kabelfri modtagelse af induktions-, radio-, infrarødsignaler eller Bluetooth

Ulemper ved BTE-apparater

 • Pinna-funktionen kan ikke anvendes (retningsbestemmelse af lyde)
 • Lidt mere påfaldende udformning

BTE-apparatets opbygning

Alle høreapparater består af de samme hovedkomponenter. Med udgangspunkt i bag-øret-høreapparater ser funktionerne således ud:

 • Mikrofon: Optager lyden og konverterer den til elektriske signaler
 • Forstærker: Øger mikrofonsignalernes styrke og filtrerer irrelevante lyde fra
 • „Højttaler“: Konverterer elektriske signaler til akustiske signaler
 • Taleprocessor: Tilpasser signalerne til bærerens individuelle hørebehov
 • Lydstyrkeregulator: Bruges til at regulere lydstyrken
 • Hook: Forbindelsesstykke mellem høreapparathuset og lytteslangen
 • Lydindgang: Til signaloptagelse via andre eksterne apparater
 • Batteri eller genopladeligt batteri: Til energiforsyning. Mens normale batterier ofte skal udskiftes, muliggør genopladelige batterier op til 24 timers problemfri hørelse på blot en enkelt opladning


Forbindelsen fra høreapparatet til øret skabes via lytteslangen, som ender i en fikseringsskærm eller et ørestykke/en øreskål (øreprop). En videreudvikling af det klassiske BTE-høreapparat er modellen med ekstern modtager, også kaldet RIC-apparater (Receiver In Canal), hvor højttaleren befinder sig i øret og dermed leder lyden direkte videre til trommehinden.

Andre BTE-modeller
 • Modeller med ekstern modtager (RIC = Receiver In Canal): De mindste BTE-modeller (bag-øret-modeller) er udstyret med eksterne modtagere og ofte også trådløse funktioner.
 • Mikro-bag-øret-modeller (mikro-BTE-modeller): Disse høreapparater er mindre end normale bag-øret-modeller og fås til personer med let til svær hørenedsættelse. De bæres komfortabelt bag øret og fås i mange forskellige farver, former og typer.

Hvad er i-øret-apparater (ITE)?

ITE står for In the Ear. Disse høreapparater sidder mere eller mindre inde i øret. Der skelnes mellem:
 • Pinna-apparater (concha-apparater), som sidder inde i pinna (= concha)
 • Øregangs-apparater, der sidder dybere inde i øregangen
 • Modeller, der forsvinder helt i øret, også kaldet CIC-komponenter (completely-in-the-canal; oversættes cirka til ”komplet i øregangen”)

Opbygningen af i-øret-høreapparater
Alle komponenter befinder sig i en lille skal. Denne skubbes ind i øret som en øreprop. Nogle apparater har en antenneformet plastlaske til at trække dem ud. I-øret-høreapparater har en lukket konstruktion. Lydstyrkereguleringen og programvalget kan foretages via en fjernbetjening. Mange af modellerne kan tilsluttes trådløst via bluetooth til apparater som for eksempel mobiltelefon eller fjernsyn.

Fordele ved i-øret-høreapparater

 • Meget diskret og nærmest usynlig udefra (især CIC-apparater)
 • Mere behagelig ved sport 
 • CIC-apparater udnytter egenskaber ved det ydre øre og muliggør derfor en naturlig lyd

Ulemper ved i-øret-høreapparater

 • Kun egnet til moderat hørenedsættelse
 • Anvendelsesmulighederne afhænger af øregangens størrelse
 • Forbundet med højere udgifter
 • Kræver hyppigt batteriskift
 • Af pladsmæssige årsager findes der ikke en lydtilslutning i form af en audiosko, og det er kun concha-modeller, der kan udstyres med T-spole

I-øret-høreapparater opdeles i følgende undertyper:

I øret (ITE = In The Ear)
Huset til disse høreapparater udfylder det ydre øre (concha) fuldstændigt. Fordelene ved denne konstruktion er en længere batterilevetid, mulighed for en high power-udgave ved moderat til svær hørenedsættelse og bedre betjeningskomfort.

I øregangen (ITC = In The Canal)
En lille og diskret i-øret-model. Det ydre øre er frit, fordi huset til dette høreapparat er placeret i øregangen og flugter med ørets udgang.

Komplet i øregangen (CIC = Complete In Canal eller IIC = Invisible In Ear)
Den mindste i-øret-model sikrer ultimativ diskretion, da den stort set er usynlig udefra. Disse apparater er som oftest udstyret med en nylonbøjle, så man kan trække dem ud af øregangen igen.

Hvilke andre typer findes der?

Hvis de gængse høreapparater ikke opfylder de individuelle krav, findes der andre alternativer:
Benledningshøreapparater
Denne form for høreapparat fås også i brilleform. Lyden overføres til kraniet via bøjlerne, som trykker hårdt ind mod hovedet. Hvis man af og til lider af alvorlig mellemørebetændelse, kan dette være det rigtige høreapparat.
Benforankrede høreapparater
Her anvendes benledningen til at omgå et uanvendeligt mellemøre. Bag øret implanteres en titaniumskrue. Høreapparatet fastgøres til implantatet med en snaplås.
Implanterede mellemøreapparater
Disse såkaldte aktive mellemøreimplantater sætter mellemøreknoglerne i mellemøret i svingninger.
Cochlear-implantater
Implanterede høreapparater anvender lige som gængse høreapparater hørecellernes tilbageværende muligheder. Cochlea-implantater omgår de manglende sanseceller i øresneglen (cochlea) og stimulerer hørenerven direkte.
Hjernestamme-implantater
Hvis hørenerven er beskadiget, kan man indsætte et implantat i hjernen. Dette gør lydstimuli hørbare. Teknologien bag ligner teknologien ved cochlear-implantater. Her føres elektroden dog helt ind i hjernestammen.
Tinnitus-noiser
Overlappende toner overføres til øret og skubber dermed tinnitus i baggrunden.
Lyric
Dette høreapparat placeres direkte i øregangen, hvor det opfanger lyden. Det er helt usynligt udefra og kan bæres i flere måneder.
Er du ikke helt sikker på, om du overhovedet har brug for høreapparat? Så kan du få yderligere oplysninger her. Du kan også opleve, hvilke fordele de forskellige høreapparatproducenter har at byde på. Og hvis du har brug for hjælp til at udvælge en passende model, kan du enten se vores tips til køb af høreapparat eller ganske enkelt kigge forbi dit nærmeste hørecenter og få gratis rådgivning.

Måske er du også interesseret i

Høreapparatsmærker
Hvad koster høreapparater?
Din vej til høreapparater
Find et hørecenter nær dig