Man-fre fra kl. 09.00 til 18:30 70 23 08 55

Vil du gerne forbedre din hørepræstation, og er du på udkig efter de passende høreapparater? Så er du på rette spor. Vi har lavet en oversigt over de vigtigste høreapparattyper samt fordele og ulemper. Vi hjælper dig selvfølgelig også gerne videre med personlig rådgivning.

Høreapparater i højeste kvalitet

I dag kan høreapparatsbrugere opleve lyd i sin mest naturlige form, samt opleve en god taleforståelse. Derudover har moderne høreapparater ofte et attraktivt design, lavet af kvalitetsmaterialer, og findes i et næsten ubegrænset udvalg af farver og former. Selv ved stigende ydeevne bliver høreapparater i dag stadig mindre og mindre. Ved hjælp af den digitale signalbearbejdning åbner høreapparatsteknologien op for helt nye muligheder. Mini-computeren inde i apparaterne bearbejder de akustiske signaler, der møder den, analyserer dem og samler dem til et digitalt lydbillede.

AudioNova fører et bredt udvalg af høreapparater fra forskellige producenter og vælger sammen med dig de bedste høreapparater. For nedsat hørelse er lige så individuel som et fingeraftryk, og enhver, der er berørt oplever nedsat hørelse på forskellig måde. Personlige faktorer spiller også ind på valget af de rigtige høreapparater. Der findes ikke et høreapparat, der er egnet til alle.
Gratis prøveperiode

Du kan afprøve høreapparaterne gratis derhjemme i din hverdag. Med en optimal tilpasning af høreapparaterne, indstilles høreapparaterne til din personlige høresituation. Gå ikke til hvem som helst med din nedsatte hørelse - kom til AudioNova. Vi rådgiver dig gerne!

AudioNova har engageret sig i mennesker med nedsat hørelse i mange år. Med hørecentre i hele Danmark beskæftiger vi erfarne audiologister, som kompetent rådgiver dig om alt, der har med høreapparater at gøre.

Hos AudioNova Hørecenter får du høreapparater, der kan løse ethvert behov. Vi finder de rette høreapparater til dig, svarende til dit høretab og dine individuelle behov. Med hørecentre i hele Danmark er der altid et AudioNova Hørecenter i nærheden af dig.

Hvilke typer af høreapparater findes der?

Høreapparater fås i mange forskellige udformninger og til enhver type hørenedsættelse eller høretab og fra en lang række høreapparat-producenter. Denne mangfoldighed sikrer, at høreapparaterne kan tilpasses til dine individuelle ønsker og forestillinger, og at vejen ligger åben for knivskarp og uindskrænket hørelse.

Nedenfor får du et lille indblik i, hvilke kendetegn der adskiller de forskellige høreapparater.

Hvad er forskellen på digitale og analoge høreapparater?

Principielt kan man skelne mellem analoge og digitale høreapparater. De fleste nye høreapparater er digitale. Den eneste forskel mellem analoge og digitale er den måde, de behandler signaler på.

Analoge høreapparater opfanger signaler fra omgivelserne. Disse gengives forstærket gennem højttaleren. De kan hverken filtrere eller reducere støj.
Digitale høreapparater konverterer lyden til elektroniske informationer. Det er kun væsentlige signaler, som forstærkes og videresendes. Høj baggrundsstøj reduceres. Dermed bliver hørelsen også bedre i støjfyldte omgivelser. Apparatet kan tilpasses til individuelle behov og er mindre end de analoge modeller. Derudover har digitale høreapparater bedre lydkvalitet samt en mere tydelig taleforståelighed. Dette letter hørelsen endnu mere.

Hvad er forskellen på åbne og lukkede konstruktioner?

Ved høreapparaternes konstruktionstyper skelnes der mellem lukkede og åbne konstruktioner. Åben betyder, at lydbølgerne fortsat kan nå ind til trommehinden på naturlig vis. Den åbne konstruktion finder man ved BTE-apparater. Her fastgøres lytteslangen og ørestykket i den ydre øregang. Da de hørbare lyde ikke forstærkes yderligere, er det muligt at anvende sin naturlige hørelse. Derudover gør den åbne konstruktion det lettere at ventilere øregangen. 
 
Ved den lukkede konstruktion er den ydre øregang mere eller mindre lukket af et ørestykke eller et i-øret-apparat. Det betyder ikke, at øret ikke bliver ventileret. Takket være den individuelle tilpasning af ørestykket sidder det bedre i øret og sikrer en mere direkte overførsel. Det gør det nemmere at udnytte hele høreapparatets effektspektrum. Derudover er den lukkede konstruktion mere fleksibel og kan anvendes til forskellige typer af høreproblemer.

Hvad er bag-øret-apparater (BTE)?

Disse høreapparater bæres bag øret lige over det ydre øre. Vigtige komponenter som f.eks. højttaleren er placeret i huset. Lyden ledes til et ørestykke via et vinkelstykke og en lille plastslange. Dette sidder i den ydre øregang. Det sikrer, at høreapparatet bliver på samme position overfører lydbølger til trommehinden.

BTE-apparaternes udformning

De nyeste høreapparater er små og filigrane. Det gør dem meget diskrete. Huset fås i forskellige farver. Sportsudøvere kan få modeller, der er vand-, sved- eller støvafvisende. Der findes endda høreapparater, som kan anvendes, når du er ude at bade. Disse fungerer ned til en meters dybde.

Fordelene ved BTE-apparater:

 • Plads til store og effektive batterier
 • større og mere brugervenlige trykknapper til programvalg
 • aaben konstruktion
 • Forbindelse til radio eller fjernsyn ved hjælp af monterbar audiosko, kabelfri modtagelse af induktions-, radio-, infrarødsignaler eller Bluetooth

Ulemper ved BTE-apparaterne

 • mindre egnet til personer, der bærer briller
 • Pinna-funktionen kan ikke anvendes
 • påfaldende udformning

BTE-apparatets opbygning

Alle høreapparater består af de samme hovedkomponenter. Med udgangspunkt i bag-øret-høreapparater ser funktionerne sådan ud:
 • Mikrofon – optager lyden og konverter den til elektriske signaler
 • Forstærker – øger mikrofonsignalernes styrke og filtrerer irrelevante lyde fra
 • „Højttaler“ – konverterer elektriske signaler til akustiske
 • Taleprocessor – tilpasser signalerne til bærerens individuelle hørebehov
 • Lydstyrkeregulator – til at regulere lydstyrken
 • Hook – forbindelsesstykke mellem høreapparat og lytteslangen
 • Lydindgang – til signaloptagelse via andre eksterne apparater
 • Batteri eller genopladeligt batteri til energiforsyning – Mens normale batterier skal udskiftes flere gange, muliggør genopladelige batterier op til 24 timers problemfri hørelse på blot en enkelt opladning
Forbindelsen fra høreapparatet og til øret skabes via lytteslangen, som ender i en fikseringsskærm eller et ørestykke/en øreskål (øreprop). En videreudvikling af det klassiske BTE-høreapparat er modellen med ekstern modtager (RIC = Receiver In Canal), hvor højttaleren befinder sig i øret og dermed leder lyden direkte videre til trommehinden.

Andre BTE-høreapparatmodeller

Modeller med ekstern modtager (RIC = Receiver In Canal)
De mindste BTE-modeller (bag-øret-modeller) er udstyret med eksterne modtagere og ofte også trådløse funktioner.

Mikro-bag-øret-modeller (mikro-BTE-modeller)
Disse høreapparater er mindre end normale Bag-øret-modeller og fås til personer med let- til svær hørenedsættelse. De bæres komfortabelt bag øret og fås i mange forskellige farver, former og typer.

Hvad er i-øret-apparater (ITE)?

Disse høreapparater sidder mere eller mindre inde i øret. Der skelnes melle:
 • Pinna-apparater (concha-apparater), som sidder inden i pinna (= concha).
 • Øregangs-apparater, der sidder dybere nede i øregangen
 • Modeller, der forsvinder helt i øret: CIC-komponenter (completely-in-the-canal; oversættes cirka: komplet i øregangen).

Opbygningen af i-øret-høreapparater

Alle komponenter befinder sig i en lille skal. Denne skubbes ind i øret som en øreprop. Nogle apparater har en antenneformet plastlaske til at trække dem ud. I-øret-høreapparater har en lukket konstruktion. Lydstyrkereguleringen og programvalget kan foretages via en fjernbetjening. Mange af modellerne kan tilsluttes trådløst til apparater som f.eks. mobiltelefon eller fjernsyn.

Fordelene ved i-øret-høreapparater

 • Meget diskret og nærmest usynlig udefra (især CIC-apparater)
 • Velegnet til personer, der bærer briller
 • Mere behagelig ved sport 
 • CIC-apparater udnytter egenskaber ved det ydre øre og muliggør derfor en naturlig lyd

Ulemperne ved i-øret-høreapparater

 • Kun egnet til moderat hørenedsættelse
 • Anvendelsesmulighederne afhænger af øregangens størrelse
 • Forbundet med højere udgifter
 • Hyppigt batteriskift
 • Af pladsmæssige årsager findes der ikke en lydtilslutning i form af en audiosko, og det er kun concha-modeller, der kan udstyres med T-spole

I-øret-høreapparater opdeles i følgende undertyper:

I øret (ITE = In The Ear)
Huset til dette høreapparater udfylder det ydre øre (concha) fuldstændigt. Fordelene ved denne konstruktion er en længere batterilevetid, muligheden for en high power-udgave ved moderat-svær hørenedsættelse og bedre betjeningskomfort.

I øregangen (ITC = In The Canal)
En lille og diskret i-øret-model. Det ydre øre er frit, fordi huset til dette høreapparat er placeret i øregangen og flugter med ørets udgang.

Komplet i øregangen (CIC = Complete In Canal)
Den mindste i-øret-model sikrer ultimativ diskretion, da den stort set er usynlig udefra. Disse apparater er som oftest udstyret med en nylonbøjle, så man kan trække dem ud af øregangen igen.

Hvilke andre typer findes der?

Hvis de gængse høreapparater ikke opfylder de individuelle krav, findes der andre alternativer:
Benledningshøreapparater
Denne form for høreapparat fås også i brilleform. Lyden overføres til kraniet via bøjlerne, som trykker hårdt ind mod hovedet. Hvis man af og til lider af alvorlig mellemørebetændelse, kan dette være det rigtige høreapparat.
Benforankrede høreapparater
Her anvendes benledningen til at omgå et uanvendeligt mellemøre. Bag øret implanteres en titaniumskrue. Høreapparatet fastgøres til implantatet med en snaplås.
Implanterede mellemøreapparater
Disse såkaldte aktive mellemøreimplantater sætter mellemøreknoglerne i mellemøret i svingninger.
Cochlear-implantater
Implanterede høreapparater anvender lige som gængse høreapparater hørecellernes tilbageværende muligheder. Cochlea-implantater omgår de manglende sanseceller i øresneglen (cochlea) og stimulerer hørenerven direkte.
Hjernestamme-implantater
Hvis hørenerven er beskadiget, kan man indsætte et implantat i hjernen. Dette gør lydstimuli hørbare. Teknologien bag ligner teknologien ved cochlear-implantater. Her føres elektroden dog helt ind i hjernestammen.
Tinnitus-noiser
Overlappende toner overføres til øret og skubber dermed tinnitus i baggrunden.
Lyric
Dette høreapparat placeres direkte i øregangen, hvor det opfanger lyden. Det er helt usynligt udefra og kan bæres i flere måneder.
Er du ikke helt sikker på, om du overhovedet har brug for høreapparat? Så kan du få yderligere oplysninger her. Du kan også opleve, hvilke fordele de forskellige høreapparat-producenter har at byde på. Og hvis du har brug for hjælp til at udvælge en passende model, kan du enten se vores tips til købet af et høreapparat eller ganske enkelt kigge forbi din nærmeste butik og få gratis rådgivning.

Andre emner

Gængse mærker
Hvad koster høreapparater?
Find hørecenter nær dig
Vi bruger cookies til at identificere din computer, så vi kan give dig den bedste brugeroplevelse, vise indholdet i din indkøbskurv og huske, hvortil du er nået i bestillingsprocessen. Du kan deaktivere cookies, som allerede er gemt på din computer, men det kan betyde, at du ikke får vist vores hjemmeside rigtigt, og at den ønskede funktionalitet måske ikke er til rådighed.