Find Hørecenter
Online Høretest
Ring 70 60 68 84
Bestil tid til høretest
Høreapparater
Mærker

Virus på balancenerven – behandling, øvelser, symptomer og mere

virus-balancenerve-aegtepar-blog-desktop.png

Virus på balancenerven – behandling, øvelser, symptomer og mere

Del

8 min. læsetid

høresundhed

Udgivet 11. juli 2025

Sidst opdateret 11. juli 2025

Hvad er virus på balancenerven?

Virus på balancenerven – også kaldet neuritis vestibularis – er en pludselig betændelsestilstand i balancenerven, som kan give kraftig svimmelhed. Det føles for mange, som om alting gynger eller snurrer rundt, selvom man ligger helt stille i sengen.

Nerven, der bliver ramt, sender normalt signaler fra det indre øre til hjernen og hjælper dig med at holde balancen. Når den bliver påvirket af en virus, opstår der rod i signalerne. Det gør, at hjernen får forkerte beskeder – og det kan føles som om, du hele tiden er ved at falde, selvom du står stille.

Virus på balancenerven kan ramme pludseligt, og for mange starter det med voldsom svimmelhed, kvalme og ubehag. Nogle føler sig så svimle, at de må ligge ned og knap kan vende sig i sengen.

Selvom det kan føles voldsomt, går det ofte over af sig selv i løbet af nogle uger. Men det er vigtigt at få en vurdering hos lægen, så man kan udelukke andre årsager og få den rette hjælp.

Virus på balancenerven vs. øresten

Det kan være svært at kende forskel på virus på balancenerven og øresten – for begge dele giver svimmelhed. Men der er nogle tydelige forskelle.

Ved virus på balancenerven er svimmelheden ofte kraftig og konstant. Den kommer uden varsel og varer i mange timer eller dage. Mange føler, at det hele snurrer rundt, og nogle kaster op. Man kan også blive usikker på benene og have svært ved at gå.

Øresten derimod giver typisk kortvarige anfald af svimmelhed, der varer fra få sekunder til et minut. Det sker ofte, når du drejer hovedet eller rejser dig. Øresten skyldes små kalkkrystaller, der har forvildet sig ud i den forkerte del af buegangene i det indre øre.

Et eksempel: Hvis du vågner og føler, at det hele gynger voldsomt, og det varer ved i flere timer – så kunne det være virus på balancenerven. Hvis du derimod kun bliver svimmel i nogle få sekunder, hver gang du vender dig i sengen – så peger det mere i retning af øresten.

Uanset hvad, bør du kontakte din læge, hvis du oplever ny eller kraftig svimmelhed. Det er vigtigt at få en grundig vurdering.

Hvordan føles virus på balancenerven?

Det mest tydelige tegn er en pludselig og voldsom svimmelhed. Mange beskriver det som at være på en båd i stormvejr – selv når de ligger helt stille. Det hele gynger og snurrer rundt, og det kan være svært at holde balancen.

Nogle får kvalme eller kaster op. Det kan være svært at fokusere med øjnene, og man kan føle sig helt drænet for energi. Selv små bevægelser med hovedet kan gøre svimmelheden værre.

Et typisk eksempel: Du vågner om morgenen og føler, at rummet drejer rundt. Du prøver at stå op, men benene føles usikre, og du må sætte dig ned igen. Du har ikke ondt i øret, men du har det skidt og kan næsten ikke være oprejst.

For de fleste bliver svimmelheden langsomt bedre i løbet af nogle dage. Men det kan tage uger, før balancen føles helt normal igen. Mange oplever også træthed og en følelse af, at kroppen er kommet ud af kurs.

Symptomer og årsager

Virus på balancenerven opstår typisk efter en virusinfektion – f.eks. en forkølelse eller influenza. Det er ikke selve øret, der bliver ramt, men balancenerven, som kan blive betændt. Det forstyrrer balancen og giver de ubehagelige symptomer.

Der er ikke én bestemt årsag, men visse ting kan udløse eller forværre tilstanden – især når kroppen i forvejen er presset.

Stress

Når du er stresset, er dit immunforsvar svækket. Det kan gøre det lettere for virus at få fat og påvirke nerverne i kroppen – også balancenerven.

Træthed

Længerevarende træthed svækker kroppen og gør den mere modtagelig for infektioner. Hvis du allerede er presset fysisk, kan en virus lettere slå igennem.

Alkohol

Alkohol påvirker både balancen og nervesystemet. Hvis du er ved at komme dig over en virus, kan alkohol forværre symptomerne og gøre det sværere for kroppen at komme i balance igen.

Tinnitus

Nogle oplever susen eller ringen for øret samtidig med virus på balancenerven. Det kan være midlertidigt og forsvinde igen – men hos nogle bliver det hængende i længere tid.

Feber

Feber kan være et tegn på infektion i kroppen – og det er ikke unormalt, at virus på balancenerven kommer i forbindelse med forkølelse, influenza eller lignende.

Hovedpine

Nogle oplever hovedpine i forbindelse med sygdommen, især i starten. Det er ikke et hovedsymptom, men kan følge med, hvis kroppen i forvejen kæmper med infektion eller træthed.

Har jeg virus på balancenerven?

Det kan være svært selv at finde ud af, om du har virus på balancenerven – da svimmelhed kan skyldes mange ting. Din læge vil undersøge din balance, dit øre og din hørelse for at stille diagnosen. I nogle tilfælde henvises du til en øre-næse-hals-specialist.

Behandling af virus på balancenerven

Der findes ikke en mirakelkur mod virus på balancenerven – men der er flere ting, der kan hjælpe dig hurtigere på benene igen.

Hos de fleste går svimmelheden over af sig selv. Men det kan tage tid, og i mellemtiden handler det om at støtte kroppen bedst muligt og få hjælp til balancen.

Diagnose

Lægen kan stille diagnosen ud fra dine symptomer og en balanceundersøgelse. Nogle gange testes hørelsen også, da hørelsen kan være påvirket. Det er vigtigt at få udelukket andre årsager – især hvis du oplever høretab, kraftig hovedpine eller dobbeltsyn.

Øvelser

Selvom det måske virker mærkeligt midt i al svimmelheden, kan balancetræning faktisk hjælpe rigtig meget. Det styrker hjernens evne til at kompensere for den dårlige nerve og genskaber balancen hurtigere.

Eksempler på øvelser:

  • Sætte dig ned og rejse dig op igen – med åbne og lukkede øjne
  • Gå langs en lige linje – gerne langs en væg i starten
  • Fikser blikket på et punkt, mens du langsomt drejer hovedet

Begynd roligt og træn kort tid ad gangen. Det kan føles ubehageligt, men det er helt normalt – og det hjælper hjernen med at genlære balancen.

Alternativ behandling

Nogle vælger at supplere med alternativ behandling. Det kan ikke fjerne sygdommen, men det kan i nogle tilfælde lindre symptomerne og hjælpe kroppen i balance igen.

Akupunktur

Nogle oplever, at akupunktur kan mindske svimmelhed og uro i kroppen. Der er ikke videnskabelig evidens for effekt, men det kan være et forsøg værd – især hvis du føler dig anspændt og har svært ved at finde ro.

Hvor lang tid varer det?

Virus på balancenerven kommer hurtigt – men forsvinder som regel langsomt. For de fleste begynder svimmelheden at aftage i løbet af 3-7 dage. Men det kan tage flere uger, før balancen er helt normal igen.

De første dage kan være hårde. Mange må blive hjemme og ligge ned det meste af tiden. Efterhånden som kroppen begynder at genoprette balancen, bliver svimmelheden mildere. Du vil måske stadig føle dig lidt “rundtosset”, især hvis du drejer hovedet hurtigt eller rejser dig for hurtigt op.

Hos de fleste er symptomerne næsten væk efter 2-4 uger.

Kan det være kronisk?

Det er meget sjældent, at virus på balancenerven bliver ved. Men nogle kan opleve vedvarende ubalance eller lettere svimmelhed i længere tid. Det kan skyldes, at hjernen har svært ved at kompensere, eller at nervesystemet stadig er lidt påvirket.

Hvis du har svimmelhed i mange måneder, bør du blive undersøgt nærmere – fx af en øre-næse-hals-læge eller neurolog.

Kan man få det flere gange?

Det er muligt, men sjældent. De fleste oplever kun virus på balancenerven én gang. Dog kan det godt ramme igen – især hvis man er meget stresset, immunforsvaret er svækket, eller man har tendens til virusinfektioner.

Smitter virus på balancenerven?

Selve sygdommen – altså at balancenerven bliver betændt – smitter ikke. Du kan altså ikke give “virus på balancenerven” videre til andre.

Men den virus, der udløser sygdommen, kan i nogle tilfælde godt være smitsom. Det gælder f.eks. almindelig forkølelse eller influenza. Hvis du har haft en infektion forud for svimmelheden, kan det være dén virus, som andre kan få – ikke selve balancenervesymptomerne.

Så kort sagt:

  • Du smitter ikke andre med selve svimmelheden
  • Men du kan godt have haft en virus, som andre kan blive forkølede af

Det betyder også, at du ikke behøver isolere dig – men det er selvfølgelig en god idé at tage hensyn, hvis du er midt i en infektion med feber, hoste eller snue.

Virus på balancenerven og arbejde

Det kan være svært – eller helt umuligt – at passe sit arbejde, når man har virus på balancenerven. Den kraftige svimmelhed og usikre balance gør, at mange har brug for ro og hvile i starten.

Sygemelding

De fleste har brug for at være sygemeldt i hvert fald nogle dage – ofte en uge eller to. I begyndelsen kan du måske slet ikke stå oprejst eller komme ud af sengen uden at blive dårlig.

Når svimmelheden begynder at aftage, kan det være en god idé at starte stille og roligt op igen. Måske med korte dage, hjemmearbejde eller mindre krævende opgaver. Det kommer helt an på, hvilket arbejde du har, og hvordan du har det.

Eksempel: Har du et fysisk job med tunge løft eller meget bevægelse, kan det tage længere tid at komme tilbage. Sidder du ved en computer, kan du måske starte op lidt før – men vær opmærksom på, at skærmarbejde og hovedbevægelser godt kan provokere svimmelheden i starten.

Hvis du er i tvivl, så tal med din læge om, hvornår det giver mening at vende tilbage til arbejdet.

Bilkørsel – kan man køre bil?

Som udgangspunkt: Nej, ikke mens du stadig er svimmel. Det er hverken sikkert for dig selv eller for andre.

Når du har virus på balancenerven, er din reaktionsevne og balance påvirket. Du kan få svimmelhedsanfald pludseligt – og det kan være livsfarligt bag rattet.

Du bør først køre bil igen, når:

  • Svimmelheden er helt væk
  • Du kan dreje hovedet uden ubehag
  • Du føler dig sikker og har fuld kontrol over kroppen

Et godt råd er at vente mindst et par dage efter, at du føler dig frisk, før du sætter dig bag rattet. Giv dig selv tid – det er ikke værd at tage chancen.

Er du i tvivl, så spørg din læge, hvornår det er forsvarligt at begynde at køre igen.

Ofte stillede spørgsmål

Udgivet af

Tobias Hyldeborg

Gennemgået af
Sille Christensen

Digital Marketing Manager, AudioNova


Seneste artikler
Forrige artikel
Hvad er et audiogram? - Tolkning af symboler og forskellige hørenedsættelser
Vores produkter
  • Høreapparater
  • Tilbehør til høreapparater
  • Høreværn
Kontakt os
  • Ring til os
    +45 70 60 68 84
  • Send en mail
  • Kundeservice
  • Privatlivspolitik
  • Brugervilkår
  • Leverandørprincipper
  • Cookiepræferencer