Man-fre fra kl. 09.00 til 18:30 7060 6800
Peter Schmeichel taler med en Audiologist fra AudioNova Peter Schmeichel taler med en Audiologist fra AudioNova
 
 

Peter Schmeichel fortæller om sine udfordringer med sit høretab for at nedbryde tabuet omkring høreapparater

Den tidligere målmand for både det danske fodboldlandshold og den engelske klub Manchester United har indgået et samarbejde med AudioNova for at opfordre folk til at gøre noget ved deres høretab. Her kan du læse Peters personlige historie.
 

Født med nedsat hørelse

Den verdensberømte, 60-årige fodbold-legende Peter Schmeichel, som i 1992 bragte EM-guldet til Danmark, er født med en mindre hørenedsættelse på begge ører. Nu står han offentligt frem og fortæller som sit høretab, og om at han netop er begyndt at bruge høreapparater fra AudioNova.


I størstedelen af sit liv har Peter ikke været generet af sin nedsatte hørelse. Ubevidst har han lært at kompensere for sit høretab og tilpasse sig de situationer, hvor den nedsatte hørelse giver ham udfordringer. Det har han kunnet ved blandt andet at blive rigtig god til mundaflæsning, bede folk om at gentage det, de lige har sagt eller ved helt at undgå at sætte sig selv i de svære situationer. 

Peter fortæller: ”Uden høreapparater kan jeg godt høre, at folk siger noget, men jeg ikke høre, hvad de siger.”

Noget af det, der har generet Peter allermest ved at have nedsat hørelse, er at være i sociale sammenhænge med mange mennesker, eksempelvis i et selskab eller på en restaurant. Og da det sociale fylder en stor del i Peters liv, er det en væsentlig problematik for ham: ”Det giver en form for fysisk træthed, for jeg skal virkelig koncentrere mig for at høre, og det kræver utrolig meget af mig. Så jeg går ofte tidligere hjem.”
En undersøgelse foretaget af EuroTrak Danmark i 2022 viser, at det at leve med et ubehandlet høretab kan udgøre en række risici for en persons velbefindende. Ikke at kunne høre kan blive både trættende og pinligt for nogle, og i mange tilfælde holder folk op med at deltage i sociale aktiviteter, de ellers altid har nydt. 69% af høreapparats-brugerne siger, at de før brug af høreapparater ikke havde et rigt socialt liv, da de stoppede med at socialisere med deres venner og familie, fordi de havde svært ved at høre.

Faktatjek:
  • 54% af høreapparatsbrugere ønsker, at de havde gjort noget ved deres høretab tidligere. De ventede for længe med at tage action.
  • 69% af høreapparatsbrugerne følte, at de gik glip af meget i deres sociale liv, fordi de ventede for længe med at få høreapparater
  • 31% af høreapparatsbrugerne følte, at de ikke leverede den arbejdsindsats de tidligere havde kunne, fordi de havde problemer med hørelsen
  • 29% mente, at deres mentale sundhed blev forringet, fordi de ventede for længe med at få høreapparater

Kilde: EuroTrak Danmark, 2022
Peter Schmeichel hos AudioNova i Lyngby

Et tilløb på 2 år

For et par siden var Peter hos en øre-, næse-, og halsspecialist på grund af problemer med næseblod, og snakken faldt på Peters nedsatte hørelse. Specialisten fortalte, at det ikke er muligt at få sin hørelse tilbage, ligesom man f.eks. kan få nyt knæ, ny hofte eller få udskiftet linserne i øjnene. Peter blev opfordret til at passe på den hørelse, han havde tilbage og få undersøgt, om han kunne få gavn af et par høreapparater, som kunne kompensere for høretabet.

Peter var begyndt at føle det mere og mere udfordrende at være i sociale sammenhænge, og han indrømmer, at han i første omgang udskød at få taget en høretest, fordi han følte sig gammel. Et afgørende øjeblik for Peter var, da han stod på scenen til et arrangement sammen med fodboldspilleren Freddie Ljunberg, og han havde svært ved at høre, hvad der blev sagt. Der gik det op for Peter, at han var nødt til at gøre noget. Til trods for både alvoren i specialistens besked og et stigende antal gener tog Peter alligevel tilløb i 2 år, før han for nyligt valgte at få tjekket sin hørelse og prøve høreapparater hos AudioNova

De tabubelagte høreapparater

”Da jeg kom i den alder, hvor det pludselig blev nødvendigt med læsebriller, var jeg iskold, jeg tænkte ikke så meget over det, men gjorde noget ved det. På et tidspunkt blev jeg træt af brillerne og fik opereret øjnene. Men nu hvor jeg skal bære synlige høreapparater, er jeg en smule mere beklemt – men det er jeg nødt til at komme over.”

Peter ønsker at værne om den hørelse, han har tilbage, og ønsker ikke at ende som sin far, der først i en høj alder og efter en lang musikkarriere, fik høreapparater:  »Min far havde også et høretab, men ventede med at få høreapparater, til han var i 80’erne, hvilket var alt for sent. Jeg ville bare ønske, at vi havde taget ham med til en høretest tidligere”. 
 

Faktatjek:
800.000 danskere har et høretab, som påvirker dem i deres hverdag, hvilket svarer til ca. 14 % af den danske befolkning. Brug af høreapparater er fortsat forbundet med en del tabu, da kun 300.000 har valgt at gøre noget ved det og har anskaffet sig høreapparater.
Kilde: sundhed.dk.

Ved at sætte fokus på det tabu, der stadig eksisterer omkring høretab og brugen af høreapparater, håber den tidligere professionelle fodboldspiller at kunne opmuntre flere danskere til at gøre noget ved hørelsen, hvis de ikke hører godt.

Peters vigtige og personlige budskab til danskerne er derfor: »Jeg er gået sammen med AudioNova for at udfordre det tabu, der stadig findes omkring brugen af høreapparater. Det er skørt, når vi alle er glade for at bære et par briller eller bruge headset, når vi lytter til musik eller foretager telefonopkald. Forhåbentlig vil dette samarbejde opmuntre flere mennesker i en lignende situation til at tage det første skridt til at få testet deres hørelse og opdage, hvor meget du kan forbedre din hverdag, når du er i stand til at høre ordentligt.«

I en ny undersøgelse foretaget af Boots Hearing Care i 2024, AudioNovas søsterselskab i Storbritannien, havde næsten halvdelen af de adspurgte undladt at bestille en høretest, fordi de »levede i fornægtelse« (43 %), mens tre fjerdedele var enige i, at høretab og brug af høreapparater stadig er forbundet med et tabu (74 %).

Find et hørecenter nær dig