Oversigt

Hvad forårsager høretab?

Det er ikke usædvanligt for mennesker, der har problemer med hørelsen, at afvise venner og familie og blive isoleret. Høretab betyder, at du ikke længere kan føre samtaler og interagere med dine kære på samme måde, som du gjorde før i tiden. Det kan være utroligt frustrerende.

De mest almindelige årsager er:
  • Alder
  • Længerevarende udsættelse for høje lyde
  • Sygdomme såsom meningitis
  • Arvelige faktorer
  • Bestemte medikamenter

Grader af høretab

Begrebet ’grader af høretab’, refererer til forskellige grader af skaden. Dit høretab kan være helt forskelligt, hvad graden angår, end en anden persons, og hører til i en af fire kategorier:
  • Let
  • Moderat
  • Svært
  • Meget svært

Ørelæger måler en lyds intensitet og graden af høretab i decibel (dB). Det betyder, hvis du har et høretab på 40 dB, kan du ikke høre lyde under 40 dB.

Når en bestemt måling grænser op til to forskellige kategorier, kaldes det for en kombination af de to kategorier. Din hørelse anses for at være normal, hvis den kan høre lyde mellem 20-25 decibel. Hvis du kun kan høre lyde, der er højere end dette område, betragtes det som et høretab.
Infografik - grader af høretab

Let høretab

Hvis du har et let høretab, har du måske problemer med at høre lyde under 40 decibel. Du kan ikke høre ord, der hviskes, lyden af køleskabets motor eller urets tikken. Hvis dit høretab er i denne kategori, har du endnu ikke problemer med høje lyde eller mere intensive vokallyde. Men du vil sandsynligvis ikke kunne høre nogle af de bløde konsonantlyde. Hvis du fanger dig selv i, at du af og til beder folk om at tale højere, fordi du ikke kan høre dem, bør du få lavet en høretest. Den bedste måde til at få en idé om, hvordan denne tilstand lyder, er at stikke fingrene i ørerne og prøve at lytte til nogen, der taler.

Moderat høretab

Moderat høretab er et trin højere op på gradskalaen. Ved denne grad af tunghørhed har du problemer med at høre lyde under 40 til 70 decibel. På dette trin har du ikke kun problemer med at høre svage konsonantlyde, du vil også have problemer med at forstå vokallydene. Med et moderat tab af høreevnen vil du opdage, at du, selvom du kan høre uden dit høreapparat, ofte ikke kan forstå, hvad der bliver sagt. På dette trin er de fleste mennesker typisk kommet ud af benægtelsesfasen og accepterer, at de har et problem med hørelsen.

Moderat til svært høretab

På dette trin hører du ikke talte ord, hvis du ikke bruger høreapparat. Du kan være utroligt frustreret over, at du ikke altid forstår, hvad der bliver sagt, selvom du bruger høreapparat. Det gør det heller ikke tydeligere at skrue op for lydstyrken.

Svært høretab

Hvis du lider af alvorligt høretab, kan du ikke høre lyde under 70 til 90 decibel. Selv lyden af en telefon, der ringer kan være helt uhørligt. For at sikre en bedre livskvalitet, er et høreapparat eller et cochlear-implantat et must. Hvis du endnu ikke har gjort det, så er det vigtigt, at du bestiller en tid hos en ørelæge, så du bliver undersøgt grundigt.

Meget svært høretab

På dette trin kan du kun opfatte lyde over 90 decibel. Selv en meget høj lyd, såsom motoren af et fly høres ikke. Omfattende høretab er en meget alvorlig situation, og dem der befinder sig i den, bruger ofte mundaflæsning som udvej for at prøve at opretholde forbindelsen til omverdenen. Et høreapparat kan nu kun give delvise forbedringer og hjælpe med, at du hører lydene i dine omgivelser og endda noget mundtlig kommunikation.

Hvad kan jeg gøre ved mit høretab?

Hvis du eller nogen, du kender, udviser tegn på tunghørhed, så sørg for at gå til en audiologist for at få lavet en høretest, så I kan få klar besked om, hvordan det står til med hørelsen.