Man-fre fra kl. 09.00 til 18:30 70 23 08 55

Hvordan fungerer den menneskelige hørelse egentlig? I det følgende forklarer vi dig, hvordan høreprocessen forløber i et sundt øre.

Høreprocessen

En tegning af ørets opbygning
Lyde, hvilket vil sige støj eller toner, bæres igennem luften til øret og optages der af det ydre øre, der fungerer som en tragt. Lydbølgerne bliver på den måde bundtet og ledt ind i øregangen. For enden af øregangen rammer lyde trommehinden, som sættes i svingninger af de ankommende lydbølger. Med disse svingninger sættes tre små øreknogler i mellemøret i bevægelse: Hammer, ambolt og stigbøjle. Ved hjælp af denne mekaniske proces, bliver lyde ledt videre til det indre øre og forstærket.
Det indre øre, der er formet som et sneglehus (på latin Cochlea), er nogenlunde så lille som en kirsebærsten, bygget meget komplekst op og regnes for at være ekstrem nøjagtig. Gennem sneglen opfattes meget lave eller meget høje lyde, og de fineste forskelle i tonehøjder. I øresneglen sidder det egentlige høreorgan, som består af sansehårceller, og som er omgivet af væske. Øreknoglernes svingninger forplanter sig også til væsken, som igen sætter sansehårcellerne i bevægelse. Dette udløser sanseindtrykket, som ledes over hørenerven til hjernen.
Hjernen bearbejder de elektriske nervesignaler til "auditive fornemmelser" og lærer at "genkende" og "forstå" disse signaler fra fødslen – altså at fortolke de opfattede lyde som musik, tale eller støj. Høreevnen i det sunde øre er forskellig for dybe, mellemliggende og høje toner.
Hvad er et høretab?
Lydeksempler for pårørende
Find et hørecenter nær dig
Vi bruger cookies til at identificere din computer, så vi kan give dig den bedste brugeroplevelse, vise indholdet i din indkøbskurv og huske, hvortil du er nået i bestillingsprocessen. Du kan deaktivere cookies, som allerede er gemt på din computer, men det kan betyde, at du ikke får vist vores hjemmeside rigtigt, og at den ønskede funktionalitet måske ikke er til rådighed.