Ringende telefoner, larm fra gaden, fuglenes kvidren: Et godt høreapparat giver dig fornyet adgang til alverdens lyde. De mange lyde kan godt virke lidt overvældende i starten, ligesom både den fysiske fornemmelse af høreapparatet i øret og den nye hørelse kræver tilvænning for de fleste. Men når du først har vænnet dig til at bruge høreapparater, vil du næppe kunne forestille dig et godt liv uden.
For at hjælpe hjernen med at vænne sig til et normalt lydniveau igen, er det vigtigt, at du bruger høreapparaterne dagligt. Hvis du oplever udfordringer med de nye høreapparater, skal du kontakte et af vores hørecentre, så vi kan hjælpe dig
Audiologisten vil give dig en grundig vejledning i at sætte høreapparaterne i og tage dem ud igen. Sæt dig ind i, hvordan pleje, vedligeholdelse og rengøring af høreapparaterne gøres korrekt. Prøv også de forskellige indstillinger, og bliv dus med forskellene.
Læg ud med at bruge høreapparaterne i rolige situationer. Det gør det lettere at identificere lyde korrekt uden at blive generet eller forstyrret af støj fra gaden eller anden baggrundsstøj.
Det er ikke nødvendigt at bruge høreapparaterne hele dagen. Begynd med at bruge høreapparaterne et par timer dagligt og brug dem langsomt mere og mere, indtil du har vænnet dig til at bruge dem fra morgen til aften.
Der findes en række gode råd, som kan være nyttige, hvis der er baggrundsstøj:
Når du har vænnet dig lidt til dine høreapparater, kan du prøve at bruge dem i støjfyldte omgivelser, for eksempel på gaden eller på en restaurant. Det er en god idé at bruge disse steder til at afprøve, hvor effektivt du kan filtrere baggrundsstøj væk og føre en samtale.
Tålmodighed er nok den vigtigste egenskab, som kommunikationspartnerne skal besidde. Men det gælder også for brugeren af høreapparaterne. Man skal være tålmodig, for hørelse er en hjernefunktion, som skal trænes op igen.
Opmærksomhed er også vigtigt. Personer med et høretab skal ofte koncentrere sig meget for at kunne følge med i en samtale – ikke mindst i større selskaber. Det er ikke nok at følge med i samtalen med et halvt øre. Vores råd: Giv dig selv den nødvendige tid og opmærksomhed, du behøver for at kunne følge med i en samtale. Med lidt tålmodighed og koncentration vil du snart kunne nyde at deltage i større selskaber igen.
Åbenhed og ærlighed er ligeledes vigtigt, når du taler med andre. Det gavner ikke nogen blot at smile, nikke og sige ja. Det øger blot frustrationerne hos begge parter. Vær åben omkring det, hvis der er noget, du ikke har fået helt fat i – og bliv ved med det. Det kan godt være, at det er besværligt, men der er ikke andre løsninger. Giv helt konkret udtryk for, hvad du ikke forstår, og bed modparten om at tale tydeligere, omformulere eller at vende sig om mod dig, mens der tales. Modparten vil sjældent huske disse enkle adfærdsregler med det samme, så du bliver nødt til at minde familie og venner om det flere gange.