Oversigt

Hvad er diplacusis?

Diplacusis kaldes også for dobbelthøren. Det er en form for høretab, når du hører den samme lyd forskelligt i hvert øre. Din hjerne fortolker de lyde, du hører. Når du lider af dobbelthøren, hører du to forskellige lyde med forskellig tonehøjde, timing eller klang.

De fleste finder det meget frustrerende og irriterende at leve med denne sygdom. Mens det for nogen er en forbigående tilstand, er den permanent for andre. Afhængig af din opfattelse af tonehøjde, kan du have forskellige typer af diplacusis, for eksempel:
Diplacusis dysharmonica
Det er den mest almindelige form, som forekommer, når det ene øre opfatter lyden korrekt og det andet øre fortolker den forkert.
Binaural diplacusis
Dette forekommer, hvis ingen af ørene opfatter lyden korrekt. Det kan enten være resultatet af en forskel i timing eller tonehøjde. Et af dine ører hører måske lyden lidt tidligere end det andet øre. I det tilfælde er der en forskel i timingen. Hvis et af dine ører hører en lyd med en forskellig tonehøjde end det andet øre, er der forskel i tonehøjden. Lidelsen er mere udbredt hos mennesker med asymmetrisk høretab.
Diplacusis echoica
Dette forekommer, hvis der er lidt forskel i timingen af lyden mellem de ene og det andet øre. Dette fænomen skaber indtrykket af et ekko.
Diplacusis monauralis
Denne sygdom forekommer, hvis et af dine ører høre den samme lyd som om det var to forskellige lyde med forskellig tonehøjde.

Hvad er årsagerne til diplacusis?

Man ved ikke helt præcist, hvad årsagerne til sygdommen er. Eksperter mener, at diplacusis både kan forekomme ved ensidigt og dobbeltsidigt høretab. Ensidigt høretab rammer kun et øre, dobbeltsidigt rammer begge ører. Diplacusis kan for eksempel opstå, hvis du mister noget af din hørelse kun på det ene øre. Det kan også opstå, når graden af høretab er større på det ene øre end det andet.

Beskadigelse af det indre øre

Oftest starter diplacusis pludseligt. Faktorer, som kan forårsage skade, er støj, hovedtraumer og bestemte former for medicin. Mange mennesker bemærker symptomer, der starter efter en form for akustisk traume. En eksplosion eller udsættelse for en anden form for høj lyd kan være traumatiserende for ørerne.

Medikamenter, som kan skade hørelsen kaldes for ototoksisk. Der findes over 200 ototoksiske medikamenter på markedet i dag. Nogle af dem bruges til behandling af alvorlige sygdomme, for eksempel infektioner, hjertesygdomme og endda cancer. 

Tilstopning i det indre øre

Tilstoppede hulrum i øret kan også være årsagen til problemerne. En alvorlig ørebetændelse eller bihulebetændelse kan indskrænke din normale hørelse. For meget ørevoks eller en tumor kan også føre til diplacusis.

Hvordan behandles diplacusis?

Få en tid hos ørelægen, så snart symptomerne viser sig. Enhver mistanke om høretab bør straks undersøges. Din læge vi foretage en komplet medicinsk og audiologisk undersøgelse for at finde frem til årsagen til dine problemer.

Den bedste behandling af symptomerne afhænger af den bagvedliggende årsag. Hvis en tilstopning i hulrummene i dit øre forårsager symptomerne, er det afgørende at finde frem til årsagen til det. Den gode nyhed er, at du sandsynligvis vil få din hørelse tilbage igen, når dine ører ikke længere er tilstoppede.
Fjernelse af ørevoks, der har hobet sig op, eller en behandling af din ørebetændelse bør være fokus for din behandling.

Din læge vælger måske at lave en test, hvor tonehøjderne sammenlignes. Testen er udformet til at vurdere karakteristikaene af din diplacusis. Dette diagnosticeringsværktøj er velegnet til at få indsigt i, hvad du oplever.

I bestemte situationer kan årsagen til din diplacusis ikke helbredes. I sådanne tilfælde er det yderst vigtigt at forstå sygdommen og den bedste måde at håndtere den på.